Linkovi

Skyfall - novi Bond još uvijek uglađen, ali i mučen vlastitim demonima


Najnoviji film o agentu 007, u režiji vrlo cijenjenog redatelja Sama Mendesa, odmiče se od uobičajenog načina prikazivanja tajnog agenta, oslikavajući lik koji razotkriva unutarnje demone Jamesa Bonda.

Pedeset godina nakon Dr. No-a, prvog filma o Jamesu Bondu, agent 007 je ponovo u akciji. Najnoviji film, Skyfall, u režiji vrlo cijenjenog redatelja Sama Mendesa, odmiče se od uobičajenog načina prikazivanja tajnog agenta, oslikavajući lik koji razotkriva unutarnje demone Jamesa Bonda.

Pedeset godina, serijal filmova o agentu 007 identificira se njegovim tipičnim predstavljanjem. Ali tradicionalno uglađen i hladnokrvan špijun, u elegantnim smokinzima, sa jakim martinijem u ruci, razvio se u tvrđeg Bonda, još uvijek sofisticiranog, ali definitivno i progonjenog vlastitim demonima.

Skyfall počinje akcijom Tajne službe Njezinog veličanstva u Istambulu, koja ode ukrivo.

I tako, Bond umre. Ili, možda, ne?

On se vraća u akciju. Teroristički napad pogodio je točno sjedište MI6. M, šef te službe za obavještajne aktivnosti u inozemstvu, u interpretaciji Judi Dench, saznaje da je meta napada. Počinitelj zločina je Silva, bivši agent s nerazriješenim računima.

Oskarovac Javier Bardem glumi Silvu, ne baš tipičnog Bondovog protivnika. Bardem je za Glas Amerike govorio o ovom djelu režisera Sam Mendesa.

“Stvoreni su likovi koji su pristupačniji, u smislu emocionalne pristupačnosti. Upravo zato ima sjajnih scena, jer Sam voli takve scene i stavlja likove zajedno kako bi prošli kroz proces razvoja scene.”

Film je isto tako prava vizuelna ekstravaganca, posebno na 50. godišnjicu franšize.

“Za nadati se da će se to svidjeti publici, da će ju prisjetiti da je to prvo i prvenstveno film o Bondu,” kaže Daniel Craig.

Za razliku od prethodnih filmova, u Skyfallu je upotreba elektroničkih spravica vrlo umjerena, ali moderna tehnologija je prisutna u skoro svakom kadru. Terorizam i tajni agenti se miču u kibernetski prostor, pa i ekspert MI6 za razne spravice i kompjuterski heker izgleda kao srednjoškolac.

Poput ranijih filmova, seksi žene su na sve strane. Francusko-kambodžanska glumica Berenice Merlohe glumi Severine, pravu Bondovu djevojku. “Uvijek sam se osjećala povezanom sa Bondovim univerzumom, sa muzikom, čitavim izgledom.”

Naomi Harris glumi agenticu MI6 Eve, dinamičniji ženski lik. “Žena koja je ravnija Bondu, ona je s njim na terenu.”

Skyfall pristupa Bondu modernije, ali istovremeno daje omaž tradiciji. Vidimo 007 kako vozi svoj ikonički Aston-Martin i još uvijek se tuče sa zlikovcima tradicionalno lakonski i – uspješno.
XS
SM
MD
LG