Linkovi

Izborno prognoziranje za one sa smislom za humor


Od maski za Noć vještica, preko američkog futbala, pa do 'iz dječjih usta dolazi istina' i, na koncu, i konstelacije sazviježđa i planeta

Izborna predvidjanja predsjedničkih izbora su veliki dio posla političkih partija, novinskih kuća i agencija za istraživanje javnog mnijenja. Medjutim bez obzira na sveobuhvatnost i preciznost kalkulacija ishod nikada ne može biti izvjestan do samog kraja. Za maštovite posmatrače izbora medjutim, postoje mnoge druge alternative, ukoliko imaju smisla za humor. Na primjer:

Pošto izborni dan pada samo nekoliko dana prije Noći vještica, predsjedničke maske su uvijek popularne i prodavnice koje ih prodaju kažu da njihova prodaja može predvidjeti pobjednika. Ove godine, on line prodaja Buy Costumes. com poručije da će republikanska partija biti zadovoljna ovogodišnjom prodajom i da po ovom modelu predvidjanja Romney vodi sa 51% u odnosu na Obaminih 49%.

Slijedeće predvidanje je popularno medju ljubiteljima sporta. Kaže se da, ukoliko Washingtonski Redskinsi pobjede u zadnjoj utakmici pred izbore na domaćem terenu, pobjednik će biti kandidat koji je već predsjednik. Ovo takozvano ‘Pravilo Redskinsa’ je dalo tačno predvidjanje za 17 od 18 posljednjih izbora još od 1937. godine. Redskinsi su posljednju utakmicu izgubili, pobijedili su ih Carolina Panthers, što daje prednost Romneyju.

Slijedeći pokazatelj: učenici. Glasati mogu punoljetni gradjani koji su stariji od 18 godina, ali to nikada nije spriječilo one mladje da iskažu svoju naklonost predsjedničkim kandidatima. Ovo već godinama prati izdavač dječjih knjiga Scholastic, koji kaže da su djeca pogodila posljednjih 15 od 17 pobjednika. Ove godine predsjednik Obama vodi sa 51 procentom u odnosu na Romneyja sa 45 procenata.

I na kraju, za ljubitelje astrologije, postoji slijedeće izborno vjerovanje: Pet astrologa koji su se sastali u New Orleansu u maju mjesecu smatraju da su se planete složile u korist predsjednika Baracka Obame. Medjutim, astrolozi koji proučavaju lične horoskope misle da će pobijediti Romney. Obe grupe astrologa se u jednom slažu - da će današnji izborni dan, i nekoliko sedmica poslije toga, biti vrijeme haosa jer Merkur ide unazad od 6. novembra. Susan Miller na svom astrološkom blogu podsjeća da se to isto desilo i 2000. te godine kada je bilo pravnih izazova i ponovnog prebrojavanja glasova u utrci izmedju Georgea W. Busha i Ala Gorea.
XS
SM
MD
LG