Linkovi

Kontracepcija u njujorškim srednjim školama već i za 14-godišnjakinje


U gradu New Yorku, svake godine više od 7 hiljada djevojaka mlađih od 17 godina ostane trudno. Gotovo dvije trećine ih ode na abortus.

U gradu New Yorku, svake godine više od 7 hiljada djevojaka mlađih od 17 godina ostane trudno. Gotovo dvije trećine ih ode na abortus. Sada neke od njujorških javnih srednjih škola proširuju program pružanja kontracepcije na djevojčice i do 14 godina starosti ako to one zatraže. Neki roditelji s time nisu sretni.

Svake godine, u New Yorku, više od 2500 djevojaka mlađih od 18 godina rodi dijete, a mnoge zbog toga napuste školu. Zvaničnici su stoga prošle godine pokrenuli program kojim se hormonalna kontracepcijska sredstva nude u 13 srednjih škola sa najvišim stopama maloljetničkih trudnoća.

Kondomi se nude već dugo, ali sada djevojke i djevojčice mogu zatražiti hormonalne injekcije Depo-Provera ili Plan-B, hitnu kontracepciju koja se pruža nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Gradonačelnik Michael Bloomberg kaže da je takav program neophodan: “Dobra je vijest da smo u zadnjih 10 godina smanjili broj tinejđerskih trudnoća za, mislim, 25 posto. Loša je vijest da još uvijek velik broj djevojaka ostaje trudno u vrlo mladoj dobi.”

Michele Handelman je medicinska sestra i babica, te sama majka dvoje srednjoškolaca. Ona kaže da po zakonu države New York, tinejđeri imaju pravo na kontracepciju i abortus bez da roditelji budu obaviješteni. “Oni imaju pravo na besplatnu i povjerljivu skrb, na zaštitu od zaraza, testiranje na HIV, kao i na zaštitu od trudnoće.”

Roditelji mogu tražiti da im dijete bude izuzeto iz programa. Ali, Mona Davids, koja vodi Uniju roditelja grada New Yorka, kađe da većina roditelja nije bila o tome informirana. “Nije u redu da gradonačelnik Bloomberg i gradski odsjek za obrazovanje zaobiđu prava roditelja i dozvole djeci da uzimaju koktel hormonalnih preparata bez našeg odobrenja.”

Ona kaže da škole ne smiju davati druge lijekove, čak ni aspirin, bez privole roditelja, a da su dugoročne posljedice hormonalne kontracepcije nepoznate.

No, Michele Handelman kaže da su i Depo-Provera i Plan-B sigurni: “Oni ne sadrže estrogen koji je povezan sa krvnim ugrušcima, dakle nemaju nikakvih štetnih popratnih posljedica. Rizik od trudnoće je daleko veća opasnost po zdravlje.”

Učenice jedne srednje škole na Manhattanu podijeljenih su mišljenja. “Ja, osobno, ne bih voljela da moji roditelji za to znaju.” “Mislim da treba reći roditeljima jer mi još nismo postpuno razvijeni.” “Roditelji bi trebali djeci dozvoliti te injekcije jer vam to uništi život ako sa 16 godina imate dijete.”

Mona Davids vjeruje da ima boljih načina da se spriječi trudnoća kod tinejđerki. “Kad bi gradonačelnik Bloomberg stvarno mario za našu djecu i sprečavanje tinejđerskih trudnoća, on bi investirao u naše škole, vratio novce u budžete tih škola tako da one mogu voditi vannastavne programe i aktivnosti.”

Davids kaže da unija roditelja planira tužbom tražiti obaveznu privolu roditelja.
XS
SM
MD
LG