Linkovi

BiH

Mostar: Studenti "očitali lekciju" političarima


Studenti dva pravna fakulteta u Mostaru - sa Univerziteta "Džemal Bijedić" i hrvatskog Sveučilišta Mostar - očitali su pravu malu političku lekciju zvaničnicima BiH, koji zadnjih godina ne mogu postići ni minimum konsenzusa o pitanjima važnim za napredak ka EU. Mladi mostarski pravnici su osnovali jedinstvenu asocijaciju studenata prava u tom inače podijeljenom gradu, te odmah dobili članstvo u međunarodnoj organizaciji ELSA, Evropskoj asocijaciji studenata prava (European Law Students' Association). Time su sebi otvorili vrata profesionalnog i općeg napredovanja, što članstvo u navedenoj evropskoj asocijaciji i omogućava.

Trenutne generacije studenata dva mostarska pravna fakulteta uspjeli su postići što njihovim prethodnicima nakon proteklog rata nije uspijevalo: osnovali su jedinstvenu asocijaciju i odmah postali dio evropske organizacije studenata prava, koja okuplja 300 pravnih fakulteta iz 43 zemlje.

Uspjeli su se oduprijeti etničkim podjelama, koje već 20-ak godina dominiraju svim oblastima života u Mostaru, ali i cijeloj BiH. Ana-Marija Paponja je predsjednica mostarske asocijacije studenata prava - ELSA, a inače je sa Sveučilišta Mostar.

"Mnoge kolege prije nas su pokušali osnovati ELSA-u, tj. ponovo pokrenuti jer je ELSA postojala već 1998., no zbog pasivnosti studenata i spleta raznih okolnosti ona je prestala s radom", navodi ona.

Ni najnoviji pokušaj osnivanja jedinstvene asocijacije nije tekao glatko, ali su mladi mostarski pravnici uspjeli pronaći minimum onoga što ih povezuje i postati dio evropske porodice. O tome šta je ponovno osnivanje asocijacije ELSA u Mostaru donijelo u početku, Ana Marija Paponja govori:

"Ona je već pri samom osnivanju podigla mnoge tenzije na fakultetima upravo zbog suradnje Sveučilišta i Univerziteta, te se postavljalo pitanje raspoloženja i volje studenata da međusobno surađuju."

Problema je bilo i unutar Unije Studenata Univerziteta "Džemal Bijedić", te i Zbora studenata Sveučilišta. Miran Ćesir je član mostarske organizacije ELSA, a inače je sa Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić".

"Moram priznati da je Unija studenata isto tako u početku imala određene sumnje u naše osnivanje, da su bile mnoge tenzije kako na Univerzitetu tako i na Sveučilištu, ali smo srećom sve mogli precvazići", ističe Ćesir.

Nema mjesta za tenzije

Sada jedinstvena asocijacija studenata prava u Mostaru funkcionira prije svega uz punu podršku studentskih organizacija. Da je to zaista tako, potvrđuje i predsjednik Zbora studenata Sveučilišta Mostar Željko Matković.

"U pomoć Studentskog zbora ne trebate uopće sumnjati. A što se tiče tenzija,što ih je bilo, ako ih je uopće bilo, zaboravite ih jer tenzijama mjesta ne smije biti među studentima, posebno kada se radi o međunarodnoj oragnizaciji", poručuje Matković.

Rad ogranka Evropske asocijacije studenata prava u Mostaru podržavaju i dva pravna fakulteta. Predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar ukazuju kakve sve prednosti mladim mostarskim pravnicima donosi članstvo u evropskoj asocijaciji ELSA.

"To znači mogućnost upoznavanja drugih i drugačijih pravnih kultura, pravnih tradicija i pravnih sistema, dakle doprinosi pravnom obrazovanju. Međutim, to znači i mogućnost upoznavanja drugih i drugačijih zemalja, običaja i ljudi, dakle doprinosi općem obrazovanju", kaže docentica Anita Duraković.

Sa Sveučilišta Mostar poručuju kako je članstvo mostarskih studenata prava u evropskoj asocijaciji važno ne samo zbog njih samih nego zbog cijelog društva.

"Vi mladi ne samo da ste prepoznali rad u ovim organizacijama studentskim, Studentskog zbora, uključujte se u razne asocijacije u svim područjima društvenog života, jer sutra ćete biti nositelji ovog društva", rekao je docent Mile Lasić, sa Pravnog fakulteta Sveučilišta.

Podršku mladim mostarskim pravnicima, makar deklarativnu, pruža i sveprisutna i sveodlučujuća politika. Iako ni sami ne mogu postići dogovor o budućem uređenju još uvijek etnički podijeljenog Mostara, oficijelne vlasti pružile su podršku radu ogranka asocijacije ELSA. Radmila Komadina je glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića:

"Zadovoljstvo mi je posebno što se radi o dva pravna fakulteta, sa Sveučilišta i Univerziteta, koja su se, bez obzira na sve okolnosti koje prate i ovu državu i ovaj grad, pogotovu političke probleme, uspjeli izdići iznad svih tih tenzija o osnovati jednu udrugu kako bi radili promociju svojih interesa".

U zemlji u kojoj se korupcija smatra jednim od najvećih problema, posebno je zanimljivo koje prioritete su pred sebe stavili mladi mostarski pravnici, okupljeni u ogranak Evropske asocijacije studenata prava.

"Naš prioritet je povezivanje dva pravna fakulteta, Univerziteta i Sveučilišta, i ostvarivanje glavnih ciljeva ELSE, među kojima je najvažniji poštovanje pravne norme", naglašava Adna Hanić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i portparol organizacije ELSA Mostar.

Mladi mostarski pravnici sa dva pravna fakulteta kažu da su se vodili jednostavnom logikom: zajedno smo jači i najjači!
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG