Linkovi

Treća i posljednja predsjednička debata u fokusu ima vanjsku politiku, posebno Srednji Istok


Od ubojstava Amerikanaca u Libiji, pa do građanskog rata u Siriji i iranskog nuklearnog programa, zadnja debata predsjedničkih kandidata bi mogla biti burna i baviti se i pitanjima uloge Sjedinjenih Država u svijetu

Današnja treća i posljednja predsjednička debata u Boca Ratonu, u Floridi, fokusira se na vanjsku politiku. Očekuje se da će u središtu pažnje biti Srednji istok.

Od ubojstava Amerikanaca u Libiji, pa do građanskog rata u Siriji i iranskog nuklearnog programa, zadnja debata predsjedničkih kandidata bi mogla biti burna i baviti se i pitanjima uloge Sjedinjenih Država u svijetu.

Predsjednik Obama naglašava postignuća poput završetka američkog vojnog angažmana u Iraku, povlačenja američkih snaga iz Afganistana, ubojstva Osame bin Ladena i desetkovanja al-Qaidinog vodstva.

Guverner Romney kaže da se predsjednikova srednjoistočna politika - raspada. Po drugim pitanjima, recimo trgovini sa Kinom, on se zariče da će biti oštriji od predsjednika.

U drugoj debati, njih dvojica su se sukobili oko načina na koji se administracija nosila sa napadom na američki konzulat u Bengaziju.

"Mnogo je dana prošlo prije nego što smo saznali da li je to bila spontana demonstracija ili se stvarno radilo o terorističkom napadu," kazao je Romney.

"Dan nakon napada, ja sam rekao američkom narodu i cijelom svijetu da ćemo saznati točno što se dogodilo i da je to bio teroristički napad," uzvratio je Obama.

Neki analitičari kažu da još uvijek nije jasno kako bi se vanjska politika guvernera Romneya razlikovala od one predsjednika Obame.

Daniel Serwer, iz Škole za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, kaže: "Romney, koji kritizira administraciju oko Iraka, Afganistana i Irana, sam je iznio vrlo malo prijedloga o tim pitanjima. Razlog: teško je smisliti bolja rješenja."

Shadi Hamid je direktor za istraživanja u Centru Doha Instituta Brookings. Njega brine diskusija o post-arapskom proljeću i američkoj ulozi na Srednjem istoku. "Mnogo je napada i mnogo hiperbola o islamističkoj prijetnji bez da se stvarno shvaća tko su islamisti, koje su razlike među raznim grupama. Čini mi se da se to nijansiranje nije baš vidjelo u javnoj debati."

Kampanja se ponajviše fokusirala na ekonomiju. No, gospodin Romney je možda ipak malo okrhnuo dominantnost predsjednika Obame u vanjskopolitičkim pitanjima.

Anketa CNN-a nakon druge debate dala je blagu prednost predsjedniku Obami pred gospodinom Romneyem, 49 prema 47 posto, po pitanju tko bi bolje vodio vanjsku politiku.
XS
SM
MD
LG