Linkovi

Reakcije na ubojstvo američkih diplomata - od užasnutosti, do osude filma koji je razljutio muslimane


Napad na američki konzulat u Libiji , kada su ubijena 4 Amerikanca, uključujući američkog ambasadora Chrisa Stevensa, izazvao je brojne reakcije diljem svijeta. Reakcije se uglavnom mogu svesti na dvije vrste: oštra osuda okrutnih ubojstava američkog osoblja u Benghaziju, i s druge strane osuda filma Amerikanca izraelskog porijekla, koji, kako se navodi, vrijedja Muslimane i poslanika Muhammeda.

Predsjednik Afghanistana Hamid Karzai je osudio puštanje ovog filma u javnostm nazivajući ga odvratnim činom koji je izazvao zgražavanje. Afghanistanski predjsendik medjutim ni jednom rječju nije pomenuo ubojstva u Benghaziju. Egipatski premijer Hisham Qandil je osudio film kao uvrijedu poslanika Muhammeda, ali je pozvao ove koji su razljućeni time da prakticiraju uzdržanost.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je izrazilo duboku zabrinutost zbog napada na američka poslanstva u Egiptu i Libiji, dodajući da su ti činovi manifestacije terorizma.

Britanski, francuski i njemački čelnici su svi sa svoje strane najoštrijim riječima osudili užasne napade , i pozvali hitno hvatanje onih koji su odgovorni za smrt ambasadora Stevensa i njegovih kolega.

Zamjenik libijskog ambasadora u Ujedinjenim narodima, Ibrahim Dabbashi , je izrazio sućut porodicama ubijenih. On je za napad okrivio jednu ekstremističku grupu, kako je kazao, koja je izvan zakona, dodajući da se takav napad ne može smatrati nikakvom obranom islama.
XS
SM
MD
LG