Linkovi

BiH

Ambasador Patrick Moon: „Dva koraka naprijed, jedan nazad: Politički napredak u BiH“


Moon: "Dva koraka naprijed, jedan nazad: Politički napredak u BiH"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

U Bosni se američka i međunarodna angažiranost mora nastaviti sve dok ona ne nađe svoje odgovarajuće mjesto u Evropi, kaže američki ambasador u BiH

„Dva koraka naprijed, jedan nazad: Politički napredak u Bosni i Hercegovini“, naziv je izlaganja koje je danas, u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri univerzitetu Johns Hopkins, održao američki ambasador u BiH Patrick Moon. Njegovo izlaganje dolazi neposredno nakon najnovijeg propuštenog roka za približavanje BiH Evropi, kao i previranja na političkoj sceni.

Bosna: zemlja u kojoj još uvijek ima 10 hiljada minskih polja, u kojoj su moderni oblakoderi samo iluzija ekonomskog rasta, u kojoj je napredak spor i razočaravajući, u kojoj lideri još uvijek nisu primijenili sve zakone. Ali to je i zemlja u kojoj Sjedinjene države imaju strateški interes, ako ni zbog čega drugog, onda zbog geografije. To je zemlja u kojoj se američka i međunarodna angažiranost mora nastaviti sve dok ona ne nađe svoje odgovarajuće mjesto u Evropi. To su neke od stvari koje su se mogle čuti tokom izlaganja američkog ambasadora u BiH Patricka Moona na washingtonskom univerzitetu Johns Hopkins nazvanom Dva Koraka Naprijed, Jedan Nazad. Ambasador Moon ipak kaže da je optimističan da će Bosna uznapredovati sa kontinuiranom međunarodnom angažiranosti, kada ojača vladavinu zakona, kada se pobrine za unaprijedjenje ljudskih i prava žena.

Ambasadora Moona smo nakon predavanja upitali kada misli da će Bosna biti sposobna da učini korak naprijed, bez koraka nazad:

„Ne mogu reći sa sigurnošću, ali ono što je važno je da se još uvijek radi o koracima naprijed općenito gledano. I to je ono na čemu ćemo mi i dalje raditi sa svim sredstvima koje imamo, kako bi pomogli zemlji da se kreće stazom ka integraciji u NATO savez i EU. Možda će trebati vremena, trebaće i dosta truda, ali Sjedinjene države tamo žele ostati angažirane na duže staze i radićemo ka postizanju tih ciljeva. (...) Bosna može ući u EU i NATO, ali će za to trebati dosta truda. Oni moraju pokazati svoju sposobnost da se ujedine, stranke moraju sjesti, razgovarati o pitanjima i postići kompromis i rješenje za pitanja sa kojima se suočavaju i krenuti naprijed. U suprotnom će stajati u mjestu. Ne mogu samo vikati jedni na druge putem novina ili tv stanica. Moraju sjesti, razgovarati i pokrenuti se naprijed. I oni to mogu uraditi, jer smo vidjeli da to mogu, a mi ćemo i dalje raditi da olakšamo njihov dijalog.“

Ambasador Moona smo upitali da li je odluka u slučaju Sejdić Finci ključna za korak naprijed:

„EU je jasno naglasila da jeste. To je odluka Evropskog suda za ljudska prava i Bosna je krši. Vijeće Evrope bi moglo poduzeti korake kao osvetu, jer su već prošle tri godine. I to je pitanje za koje je jako važno da Bosanci pronađu rješenje koje odgovara svim građanima te zemlje, uključujući i one koji ne pripadaju srpskom, hrvatskom ili bošnjačkom narodu. (...) Što se tiče samog političkog dijaloga, pozivao sam gospodina Čovića, Lagumdžiju, Tihića, da sjednu za isti stol i razgovaraju o pitanjima koja će im pomoći da se pokrenu kada su u pitanju vlada federacije, kao i druga važna pitanja. Ostaje da se vidi šta će se desiti na izborima u oktobru. Možda će neke stranke bolje proći nego se očekuje, neke gore, biće interesantno vidjeti kakve će se promjene desiti.“

Ambasadora Moona smo na kraju upitali da li se može očekivati ikakva promjena u američkoj vanjskoj politici prema Bosni u zavisnosti od ishoda američkih predsjedničkih izbora.

„Ono što mogu reći je da svaka nova administracija razmatra svoju vanjsku politiku u svijetu i siguran sam da će BiH biti dio toga,“ kaže, u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, ambasador Patrick Moon.
XS
SM
MD
LG