Linkovi

Human Rights Watch: Američka vlada je mučila zatvorenike


Human Rights Watch logo
Human Rights Watch logo

U izvještaju Grupe, objavljenom danas, predočeni su intervjui sa 14 libijskih disidenata, koji su uhvaćeni u stranim zemljama, uključujući Afghanistan.

Grupa za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch, je saopćila da je otkrila nove dokaze da su Sjedinjene države koristile metode mučenja, uključujući tzv waterboarding, tijekom ispitivanja libijskih islamista , a za vrijeme adminstracije predsjednika Busha.

U izvještaju Grupe sa sjedištem u New Yorku, objavljenom danas, se predočeni intervjui sa 14 libijskih disidenata, koji su uhvaćeni u stranim zemljama, uključujući Afghanistan.

Human Rights Watch kaže da su ovi islamisti mučeni prije nego su ih Sjedinjene države , kako stoji u izvještaju, na srebrenoj tanci isporučili režimu Muamera Gadhafija. Dvojica ispitanika su potvrdili da su mučeni metodom waterboardinga, ili nekom sličnom metodom, u kojoj subjekt torture ima osjećaj da se guši u vodi.

Administracija predsjednika Busha je tvrdila da su samo trojica uhapšenih terorista ikada mučena waterboardingom: Khalid Shekh Mohammed, Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri, svi članovi al Qaide.Administracija predsjednika Obame je osudila metodu waterboardinga nazvavši je mučenjem, i tu tehniku zabranila u ispitivanjima osumnjičenih za terorizam.

Glasnogovornica CIA-e CIA Jennifer Youngblood je na najnoviji izvještaj Human Rights Watcha odgovorila riječima da "je službeno zabilježeno da postoje samo tri slučaja waterboardinga osumnjičenih. Ona je kazala da je Ministarstvo pravosudja odlučilo da ne procesuira agente CIA-e nakon đto su revidirani slučajevi više od 100 zatočenih osumnjičenika u periodu od 11 septembra 2001. do danas.
XS
SM
MD
LG