Linkovi

BiH

Izbori u BiH: Političari kodeksom obećali fer i korektno ponašanje


BiH Election
BiH Election

Kodeks nisu potpisale najveće dvije političke stranke iz Republike Srpske, SNSD i SDS

Predstavnici 30 političkih stranaka iz BiH potpisali su u srijedu u Sarajevu Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. Kodeks nisu potpisale najveće dvije političke stranke iz Republike Srpske, SNSD i SDS.

Kodeksom ponašanja bh. političari su između ostalog obećali fer i korektno ponašanje, bez govora mržnje i nacionalističke retorike. Kodeks su sačinili članovi Demokratske inicijative za Evropu, koju čine predstavnici sedam političkih stranaka iz BiH, uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta.

„Svečano obećavamo jedni drugima i građanima BiH da ćemo poštovati prava drugih političkih stranaka u izbornoj trci, da nećemo koristiti budžetski novac u svrhu izborne kampanje, da nećemo potkupljivati, niti zastrašivati birače, da nećemo koristiti govor mržnje, da ćemo javno osuditi svako nasilje, kao i retoriku koja na to podstiče“ - ovim riječima političari obećaše međusobno uvažavanje, ali i poštivanje građana Bosne i Hercegovine od čijih glasova zavisi na koliko će fotelja zasjesti. Iako se od rata do sada u BiH održalo devet izbora, što općih što lokalnih, ovo je prvi Kodeks ponašanja političkih subjekata.

Za učesnike na predstojećim lokalnim izborima, a prema potpisanom Kodeksu ponašanja, neprihvatljivo je pozivanje na nasilje, nacionalizam i govor mržnje.

Nermina Kapetanović iz Stranke demokratske akcije ističe kako se nada da će se Kodeks poštovati:

„Mi se nadamo da će političke partije uistinu prihvatiti temeljne principe kulture dijaloga, poštivanje drugih i nediskriminaciju drugih, nevrijeđanje drugih i, konačno, uklanjanje govora mržnje iz jezika bh. političara.“

Međutim, činjenica je da je u vrijeme predizbornih kampanja javni prostor zatrpan nacionalističkom retorikom, govorom mržnje i podjela. Na tim temeljima, do sada su se i dobijali izbori. Malo ili gotovo nikako se radilo na obećanjima koja su građanima davali tokom predizbornih kampanja. Zbog svega ovoga, Bosna i Hercegovina je na dnu smatra Martin Raguž iz HDZ-a 1990.
„Mislim da govor mržnje više ne vodi nigdje. Vidimo gdje smo – zahvaljujući takvom govoru mržnje. Po tim parametrima duboko smo prikovani na dnu svih evropskih ljestvica“, ocjenjuje Raguž.

Odstranjivanje nacionalizma i govora mržnje ostaviće prostora za one političke subjekte koji imaju plan i program rada tvrdi Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost.

"Građani su oni koji izriču kazne. Ovaj Kodeks je moralna obaveza. Vidjećemo ko će se imati potrebe stidjeti“, kaže Fehim Škaljić.

Za nepoštivanje Kodeksa nisu predviđene sankcije. To će prema mišljenju Marinka Čavare iz Hrvatske demokratske zajednice biti u rukama građana.

„Temeljem toga mogu ocijeniti tko krši Kodeks koji su potpisali i koliko onda mogu vjerovati tim strankama koje potpisuju Kodeks, a onda ga u praksi ne primjenjuju, odnosno koriste elemente prljave kampanje, što nije dopušteno“, kaže Čavara.

Obećanje vizija napretka

Koliko će bh političari održati i ova obećanja najbolje pokazuje ignorisanje potpisivanja Kodeksa dvije najveće političke stranke iz Republike Srpske.

Nasuprot sarajevskom, SNSD, na čelu sa svojim predsjednikom Miloradom Dodikom, pozvali su političke stranke iz RS-a da u četvrtak potpišu kodeks u Banja Luci.

Srpska demokratska stranka nije došla ni u Sarajevo, a kako kaže njen predsjednik Mladen Bosić, neće ni u Banja Luku:

„Da je gospodin Dodik napustio funkciju predsjednika SNSD-a, pošto vrši funkciju predsjednika Republike Srpske, i na taj način pokazao da je predsjednik svih građana RS-a, i da je u tom svojstvu pozvao da se potpiše Kodeks i da se razgovara o tome, to bi bilo logično, i mi bismo sigurno učestvovali u tome.“

Na banjalučkom svečanom obećanju fer i korektnog ponašanja u izbornoj utrci neće biti ni članovi Partije demokratskog progresa. Bili su na sarajevskom.

„Poznato je da SNSD partija koja je upotrebljavala najprljaviji i najprostačkiji mogući jezik u svojoj kampanji. Poznato je da je to partija koja je koristila helikoptere i avione u državnom vlasništvu za partijsku promociju. Pokazali smo da je to partija koja je pokrala zadnje izbore, ne samo na Krupi, na Vrbasu – na ta izborna mjesta ubacila preko pet stotina neispravnih glasačkih listića – zbog čega su sada neki ljudi i na sudu, i da je u pitanju partija koja nikad nije poštovala nikakav elementarni kodeks ponašanja“, kaže predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić.

Političari, tek nekoliko dana prije zvaničnog početka predizborne kampanje obećaše da će građanima Bosne i Hercegovine konačno predstaviti viziju za napredak, te da ih neće još jednom plašiti raspadom, novim i strarim otcjepljenjima.

Ukoliko se budu pridržavali Kodeksa kao i svih dosadašnjih potpisanih dokumenata i obećanja, i ovo će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Sve dosadašnje izborne kampanje obilovale su nacionalističkom retorikom, međusobnim optuživanjima, te manipulacijama najugroženijih kategorija napaćenog bh. društva.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG