Linkovi

Tableti - najtraženiji noviteti na sajmu elektronike u Berlinu


Najnoviji tablet kompjuteri na sajmu u Berlinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Tehnološki giganti poput Samsunga, Sonyja, Toshibe i Lenovo-a, trenutno su u fazi izdavanja cijelog spektra novih malih kompjutera znajući da moraju držati korak sa izbirljivom mladom i tehnološki osviještenom publikom

Ovo je doba kompjutera u obliku tankih prenosnih laptopa. Tehnološki giganti poput Samsunga, Sonyja, Toshibe i Lenovo-a, trenutno su u fazi izdavanja cijelog spektra novih malih kompjutera koji su se mogli vidjeti na tehnološkom sjamu IFA u Njemačkoj.

Ono što je otpočelo maniju, naravno, bio je Appleov iPad. Sada je to čvrsto utemeljen žanr, što se najbolje može vidjeti na sajmu noviteta iz tehnologije koji se održava u Berlinu. Mogu se vidjeti male tablice, velike table, table iz kojih se može izvući tastatura, kao i hibridi izmedju table i elektronske sveske. Neki rade na operativnom sistemu Android, a drugi na novom sistemu Windows 8.

Svi ovi kompjutori imaju jednu zajedničku karakteristiku - glavni su hit na sajmu, a kompanije znaju da moraju držati korak sa izbirljivom mladom i tehnološki osviještenom publikom.

Stručnjak pri online magazinu za tehnologiju mobilegeeks.de Sascha Pallenberg vidi definitivan trend ka tablama, i vjeruje da svaka tehnološka kompanija želi imati po jednu specifičnu tablu, koja će ju odvojiti od drugih tehhnoloških kompanija: „Svaki vrhunski proizvodjač mora imati vlastitu tablu na tržištu danas. Ne možete se pojaviti na ovakvim sajmovima bez toga, inače ste totalni outsider!“

Jedna je kompanija izazvala na sajmu mnogo uzbudjenja - to je tehnološka firma Lenovo, jedna od rijetkih sa kineskog tržišta, koja sve više postaje priznata na Zapadu.

Adrian Hall, čelnik odjela za globalne komunikacije kompanije Lenovo, objašnjava prednosti korištenja Microsoft sistema u tabli: „Raditi na platformi Windows 8 daje vam prednosti kompatibilnosti u odnosu na sve od Windowsa, njegove aplikacije... Dakle, ako ste već korisnik Windowsa, ne morate se navikavati na novi operativni sistem i jednostavno povežete vama već poznate aplikacije na vašu novu tablu.“

Tabla Lenovo-a se zove ThinkPad, i u prodavnicama će se naći u novembru mjescu.

Ni ostale velike kompanije nisu razočarale posjetitelje sajma u Berlinu; tu je nova Sonyjeva tabla Xperia S, koja radi na sistemu Android 4.0, zatim Toshibin Satellite U920T sa tastaturom koja se može saviti, i još neke druge.

Sajam tehnologije IFA u Berlinu završava 5. septembra.
XS
SM
MD
LG