Linkovi

Doktori kažu da su zdravstvene koristi obrezivanja muških beba veće od rizika zahvata


Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, medjutim, nedavnom objavom podržala obrezivanje.

Obrezivanje muških beba je bila uobičejane praksa u Sjedinjenim državama u posljednjih nekoliko decenija, medjutim sada su neki roditelji i kompanije medicinskog osiguranja odlučili da obrezivanja nije medicinski potrebno. Grupa pedijatara, s druge strane, sada ukazuje da su zdravstvene beneficije obrezivanja ipak veće nego rizici.

U mnogim afričkim zemljema odrasle muškarce se obrezuje da bi se spriječilo širenje AIDS-a, jer istraživanja pokazuju da se na ovaj način od AIDS-a i veneričnih bolesti štite i muškarci i žene njihovi seksualni partneri. Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da obrezivanje u sub saharskoj Africi, u periodu od 20 godina, može spriječiti i do šest miliona novih slučajeva infekcije HIV-a i tri miliona smrti.

Dr. Aaron Tobian je patolog koji izučava zdravstvene i ekonomske aspekte obrazivanja: „Tri istraživanja slučajnih uzoraka, što je najjači medicinski dokaz, pokazala su da obrezivanja muškaraca smanjuju infekcije HIV-om, genitalnim herpesom, papiloma virusom koji izaziva rak grlića materice u žena i karcinom penisa.“

U judaizmu je obrezivanje obavezno, dok se kod Muslimana preporučuje. U drugim kulturama obrezivanjem odrasliji dječaci postaju muškarci.

Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, medjutim, nedavnom objavom podržala obrezivanje.

Jedan od članova radne grupe te strukovne organizacije je dr. Douglas Diekema, s kojim smo razgovarali putem Skypea: „Naša radna grupa je došla do zaključka da je obrezivanje financijski efektivno. Iako se obrezivanje muških beba mora platiti, zdravstveni troškovi se dugoročno smanjuju jer su manji rizici od veneričnih bolesti.“

Doktori kažu da su komplikacije obrezivanja muške novoredjančadi vrlo rijetke i minorne, te da mladje bebe imaju manje komplikacija nego kad se radi o obrezivanju starijih dječaka i muškaraca.
XS
SM
MD
LG