Linkovi

BiH

Mladićeva obrana: Bošnjačko i hrvatsko vodstvo željelo rat


Colm Doyle svjedoči pred Haškim tribunalom
Colm Doyle svjedoči pred Haškim tribunalom

Na haškom suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršeno je svjedočenje Colma Doyla, bivšeg šefa promatračke misije Europske zajednice u Bosni i Hercegovini 1992.godine

Na haškom suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršeno je svjedočenje Colma Doyla, bivšeg šefa promatračke misije Europske zajednice u Bosni i Hercegovini 1992.godine.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka tužiteljstva, obrana je pokušala osporiti njegovo svjedočenje o naoružavanju bosanskih Srba od strane Jugoslavenske narodne armije kao glavnom preduvjetu za krvavi rat.

Uz to obrana je ponudila sucima objašnjenje za vrijeđanje svjedoka od strane optuženog, ustvrdivši kako se to događa jer je generala Mladića lako isprovocirati, zbog tri moždana udara koje je preživio.

Služeći se knjigama generala Armije BiH Sefera Halilovića u vezi brojnosti Bošnjaka u Patriotskoj lizi 1991.godine, branitelj Dejan Ivetić je pokušao prikazati kako su pripreme za rat počele druge strane u sukobu, a ne srpska kako je to ustvrdio svjedok Doyle.

„Možete li se složiti sa mnom, da bez obzira koliko je bilo tih naoružanih vojnika na teritoriju Bosne i Hercegovine, bosanskih muslimana, da su oni po svojoj prirodi bili paravojne strukture, dakle nelegalne?“, navodio je Ivetić.

„Ne, promatračka misija, čije sam podatke ja imao, je da je bilo dosta bosanskih Srba koji nisu bili pripadnici JNA, za koje je nama rečeno da su oni pripadnici paravojski“, odvratio je Doyle.


Negirajući navode obrane Doyle je ponovio kako je početkom 1992.godine postojao veliki nesrazmjer u broju naoružanih na suprodstavljenim nacionalnim stranama, u korist bosanskih Srba, potpomognutim Jugoslavenskom narodnom armijom, čije je zapovjedništvo preuzeo general Mladić.
No branitelj Ivetić je, unakrsno ispitujući bivšeg mirovnog promatrača, ostajao pri daljnjim nastojanjima relativizacije odgovornosti za sukob.

„U izjavi se govori samo o zastrašivanju od strane militantnih Srba na barikadama. Je li bilo i barikada na kojima su bili pripadnici SDA, naoružani muslimani, koje ste morali tada proći?“, ispitivao je branitelj.

„Tada ne“, odgovorio je Doyle u vezi perioda pred izbijanje rata.


Obrani je pak umirovljeni irski pukovnik potvrdio kako je bosanska Vlada u Sarajevu željela međunarodnu vojnu intervenciju kako bi okončala sukob. To bi se moglo iskoristiti u pokušaju plasiranja teze kako su neki incidenti izazivani namjerno, da bi se odgovornost svalila na VRS.

Branitelj Ivetić je konstatirao kako su izvještaji mirovnih promatrača bili pristrani i nenaklonjeni bosanskim Srbima, što je svjedok odbacio. Prisjetio se kako je (predsjednik SDS-a) Radovan Karadžić „samo kozmetički“ sudjelovao u pregovorima uoči referenduma o nezavisnosti BiH budući je odbijao bilo kakve ustupke od vlastitog stava da se radi o nečem nelegitimnom.

Sudac ponovio upozorenje u vezi ponašanja Mladića

U vezi zahtjeva sudaca da se zaustavi daljnje vrijeđanje svjedoka od strane optuženog, obrana je pružila objašnjenje za često vikanje generala Mladića u sudnici – navodeći kao opravdanje – njegovo loše zdravstveno stanje.

To nije zadovoljilo suca Bakonea Molota, koji je naložio branitelju Branku Lukiću da bolje kontrolira ponašanje svog klijenta.

„Svi imamo bolesti. Nitko od nas nije stopostotno zdrav. Sve nas nešto iritira. Ali s poštovanjem se ponašamo jedni prema drugima. Želim znati zašto on vrijeđa ljude u sudnici. Recite mu ukoliko želi ostati u sudnici i slušati vlastito suđenje, mora se ponašati pristojno“, naredio je sudac Moloto koji inače već tjedan dana vrši ulogu predsjedavajućeg suca budući da je sudac Alphons Orie odsutan.

Kao idući svjedok tužiteljstva iskaz će dati zaštićena svjedokinja pod pseudonimom - RM 115, koja je stradala u jednom od incidenata navedenih u optužnici za genocid te ostale zločine u Bosni i Hercegovini.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG