Linkovi

BiH

Ustavni sud: Smjene u Vijeću ministara BiH ne krše prava Bošnjaka


Milorad Dodik najavio da će poslanici njegove stranke u petak ili najkasnije u ponedjeljak tražiti smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije

Ustavni sud BiH u petak je donio odluku da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka odlukom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dva ministra i jednog zamjenika u toj izvršnoj instituciji, a koji su članovi SDA.

Time je, barem na kratko, završen jedan dio političke krize u Bosni i Hercegovini koja traje već nekoliko mjeseci. Drugi će tek uslijediti nakon najave lidera SNSD-a i predsjednika RS Milorada Dodika u da će poslanici njegove stranke u petak ili najkasnije u ponedjeljak tražiti smjenu Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova, inače lidera SDP-a.

Politička kriza u Bosni i Hercegovini traje već nekoliko mjeseci, a nastala je i prije nego što je nova izvršna vlast jedva sastavila 90 dana djelovanja. Sve je krenulo zahtjevom SDP-a da iz Vijeća ministara BiH izbaci koalicionog partnera Stranku demokratske akcije. Novog saveznika, SDP je pronašla u Radončićevom Savezu za bolju budućnost i dva HDZ-a.

Kulminacija svega bila je odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara da smijeni dva ministra i jednog zamjenika SDA. Taj potez, SDA je okarakterisala kao povredu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini i zatražila da se o tome očituje državni Ustavni sud. A njegovu odluku, koja je donesena u petak, za naš radio pojašnjava Zvonko Mijan, registar Ustavnog suda BiH:

„Ustavni sud je donio odluku da predložena odluka o potvrđivanju odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni dva ministra i jednog zamjenika nije destruktivna po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH.“

U SDP-u ne kriju zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda BiH, ocjenjujući da je očekivana.

„Zašto bi bio ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ako umjesto nekoliko Bošnjaka iz jedne političke partije dođe nekoliko Bošnjaka iz druge političke partije“, kaže delegat te stranke u Domu naroda državnog Parlamenta Mehmed Bradarić.

No, SDP taman kada je riješio jedan, pojavio mu se drugi problem. I prije nego što je Ustavni sud donio odluku SNSD je najavio kako će zatražiti smjenu Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH i ujedno lidera SDP-a. Razlog je Lagumdžijina podrška UN-ovoj rezoluciji o Siriji.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, u petak je poručio da od Lagumdžijine ostavke ne odustaje, te da će poslanici njegove stranke danas ili najkasnije u ponedjeljak uputiti zahtjev u parlamentarnu proceduru.

„RS ne može da pređe preko kršenja Ustava i kršenja prava RS da bude pitana i uključena u donošenje svih odluka koje su na nivou BiH predviđene Ustavom, a to je, recimo, da u okviru Predsjedništva spoljnopolitička pitanja moraju u sebi da imaju konsenzus članova Predsjedništva - i to se mora obezbijediti, a ministar inostranih poslova je isključivo persona koja realizuje zaključke, a ne kreira politiku“, rekao je Dodik.
Kada je politička situacija u pitanju, u Bosni i Hercegovini više ništa nikoga ne može iznenaditi. Dojučerašnji koalicioni partneri postaju ljuti protivnici i ne biraju riječi koje upućuju jedni drugima. To pokazuje i izjava predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije:

„Tuđmanove i Kradžićeve sljedbenike danas, kojima se pridružio i SDA - Bakir Izetbegović i Sulejman Tihić - mi ćemo pobijediti na ovim izborima.“

Zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa

Inače, odluka Ustavnog suda donesena u petak je obavezujuća, a cijeli proces oko smjene ministara ponovo se vraća u parlamentarnu proceduru.

No, hoće li se to desiti i kada, u ovom trenutku teško je prognozirati. Uostalom, to potvrđuje i izjava Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, koji je prije dva dana najavio da će poštovati odluku Ustavnog suda, ali:

„Imamo najave iz SDS-a da neće glasati za nove ministre dok se prethodno ne riješe zakon o RAK-u i neka imenovanja u određenim agencijama. Onda je za očekivati da bi u svom tom vremenu, šest mjeseci ili godinu dana, koliko je potrebno da se usvoje izmjene zakona, na pozicijama u Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane bile osobe koje nisu iz bošnjačkoga naroda.“

A da su se političari u Bosni i Hercegovini spremni služiti svim i svačim dokazuje i sjednica Ustavnog suda koji je prvi put tokom svog postojanja razmatrao zahtjev o povredi vitalnog nacionalnog interesa u predmetu koji je u potpunosti političke prirode.

„Vitalni nacionalni interes podložan je zloupotrebi. Da banaliziram stvari - predlagač postupka odlučivanja po vitalnom nacionalnom interesu može biti unaprijed svejstan da će taj njegov zahtjev biti odbijen, ali iz nekih drugih, političkih razloga može predložiti takav postupak“, ocjenjuje Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava na mostarskom Univerzitetu.

„Mi smo valjda jedina zemlja u svijetu u kojoj se zahtjev za smjenu ministara jedne političke partije izdiže na ravan vitalnog nacionalnog interesa. Pa to je teoretski noum koji treba patentirati za politološke udžbenike. Naravno, i izdizanje smjene ministara jedne političke partije na ravan vitalnog nacionalnog interesa i sve ono što se u zadnjih nekoliko mjeseci događa u BiH, samo je paravan iza kojeg politički lideri i politička klasa BiH pokušavaju prikriti nerad, svoju nekompetenciju i nemoć da u BiH naprave bilo koju promjenu za boljtak čovjeka“, komentariše Slavo Kukić, profesor na mostarskom Sveučilištu.

I dok se analitičari slažu kako je trenutna politička situacija u svrhu predizborne kampanje uoči lokalnih izbora u oktobru, istovremeno činjenica je da se ovdašnji političari ne bave stvarnim problemima građana.

Polovina stanovništva ne radi, prosječna plata je 400 eura, penzija 150, a cijene osnovnih životnih namirnica skuplje nego u zemljama Evropske unije. Zbog toga ne čudi izjava jednog Sarajlije koju smo danas zabilježili:

„Sada mi se javlja želja da počiem ispočetka, znači da promijenim kompletan svoj identitet, da odem negdje, na Filipine, u Australiju, da preuzmem njihov nacionalni identitet, ime, prezime, da jednostavno zaboravim sve ovo što se dešava ovdje. Da počnem ispočetka.“
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG