Linkovi

BiH

Preskupa torba đaka prvaka u BiH


Osim udžbenika, na početku školske godine djetetu je potrebno kupiti školsku torbu, sveske, olovke, pernicu, odjeću i obuću. Samo za jedan komplet udžbenika potrebno je izdvojiti oko 150 KM

Iako je do prvog zvona u bh. školama ostalo desetak dana, roditelji su se već počeli prebrojavati i odvajati novac kako bi svoje đake opremili za novu školsku godinu.

Osim udžbenika, na početku školske godine djetetu je potrebno kupiti školsku torbu, sveske, olovke, pernicu, odjeću i obuću. Samo za jedan komplet udžbenika potrebno je izdvojiti oko 150 KM.

Roditelj četvoro djece, Banjalučanin Jovan Radovanović ističe kako ni sam ne zna kako će finansijski sve podnijeti.

„Za osmi razred sami udžbenici koštaju 200 i nešto maraka. Ako imate troje, četvero, minimum je još 200, 300 za udžbenike. Gdje su ostali troškovi? To je teško izmoći. Na kraju, kad krenu djeca u školu, okreneš se i sam sebe upitaš gdje si se uspio snaći i kako“, kaže Radovanović.

Opremanje jednog ili više školaraca postalo je značajan udar na kućni budžet. Cijene školskog pribora i opreme iz godine u godinu rastu, a visina plate ostaje ista. Primjera radi, prosječna plata u BiH iznosi oko 800 KM, a sama potrošačka korpa za četveročlanu porodicu kreće se oko 1.000 maraka:

„Potrošačka korpa je negdje 2.500 maraka za šestočlanu porodicu, a opremanje samo četiri učenika, po 200 maraka da izdvojite, to je 800 maraka. Ljudi vjerovatno dižu i kredite i snalaze se kako znaju i umiju.“

Za školsku torbu roditelji će morati izdvojiti od 30 do 100 KM. U opremi školaraca najskuplji predmet je tjelesni odgoj, za što roditelji moraju platiti oko 50 KM, dok pribor za likovni odgoj košta 20 maraka manje.

Pored toga, za jednu školsku godinu učeniku su neophodne radne sveske i vježbanke, koje se preporučuju za skoro svaki predmet, a za koje je će roditelji potrošiti oko 50 KM.
Cijene udžbenika u Republici Srpskoj nisu se mijenjale od prošle godine, ističe portparol entitetskog Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta.

"Cijene su ostale na nivou prethodne sezone. Prosječna cijena jednog udžbenika za osnovnu školu je 7,5 KM, radne sveske do 5,5, a za srednju školu prosječna cijena udžbenika je 9,90“, kaže Dejan Kerleta.

I u Federaciji BiH cijene udžbenika su iste, a kreću se od 10 do 12 KM.

„Naša cijena udžbenika od 2002. godine do danas nije rasla. Naša cijena udžbenika je 8.60 KM. Ona cijena koja je do 10 ili preko 10 maraka, to je onih 17 posto PDV-a“, navodi izvršna direktorica marketinga Sarajevo Publishinga Jasna Kragulj.

Besplatni udžbenici tek za neke

Za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola iz Republike Srpske udžbenike je obezbijedila Vlada ovog entiteta.

U Federaciji BiH besplatne udžbenike dobiće oko 17.000 prvačića iz sedam kantona, dok će učenici Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10 morati kupiti udžbenike.

Polovinu novca za udžbenike izdvojilo je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, a drugu polovinu kantonalna ministarstva.

„Imajući u vidu da je cjelokupan budžet federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke 8,5 miliona KM, ova aktivnost je praktično nekih šest do sedam posto ukupnog budžeta. Generalno stopa ulaganja u obrazovanje, bez obzira sa kojeg aspekta se gledala, je prilično još uvijek niska“, kaže ministar Damir Mašić.

Minimalna cijena osnovnog školskog pribora u knjižarama je oko 50 KM, dok je kvalitetniji i do tri puta skuplji. Tako male sveske koštaju od 0,50 do 0,80 KM, a velike od 1,10 do 1,60 KM.

Najteže je nezaposlenim roditeljima, koji nemaju sredstava za opremanje djece u školu. Nemaju podršku vlasti, a sami ne mogu:
U skladu s odlukom Koordinacije ministara obrazovanja FBiH, od ove godine za deveti razred biće štampani udžbenici po principu jedan udžbenik za jedan predmet. Nova školska godina počinje 3. septembra, a do tada mnogi roditelji dat će i posljednju marku zbog sve skupljeg obrazovnog sistema u BiH.
XS
SM
MD
LG