Linkovi

Proizvođači bezalkoholnih pića vodu vraćaju - prirodi


Proizvođači bezalkoholnih pića čuvaju vodu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Laura Huffman, direktorica programa Nature Conservancy u Teksasu

Proizvođači bezalkoholnih napitaka u potpunosti ovise o vodi. Sve više svjesne vrijednosti tog dragocjenog resursa, velike kompanije investiraju u projekte očuvanja voda... čime se nešto i vraća natrag u okolinu.

Proizvođači bezalkoholnih napitaka u potpunosti ovise o vodi. Sve više svjesne vrijednosti tog dragocjenog resursa, velike kompanije investiraju u projekte očuvanja voda... čime se nešto i vraća natrag u okolinu.

Bilo gazirani ili ne, voćni ili slatki, svi bezalkoholni napitci imaju jednu stvar zajedničku: da bi ih se proizvelo treba vode, i to puno. Neki su svjesni važnosti tog resursa.

Tim Grotto, potpredsjednik kompanije Dr Pepper: „Voda je primarni sastojak svega što mi proizvodimo tako da već četiri godine intenzivno radimo na efikasnosti proizvodnje i štednji vode. U tome smo postigli velik napredak, te sada gledamo i izvan naših proizvodnih pogona, u vodoopskrbne zone iz kojih se crpi voda u zajednicama gdje se nalaze naše tvornice i gdje živimo.“

S tim ciljem grupacija Dr Pepper Snapple gleda kako može aktivno koristiti okolini. Sedamdesetak kilometara daleko od Houstona nalazi se područje od 400 jutara prerije. Taj živopisni krajolik, dom visokih trava, pčela, leptira i divovskih paukova, ova je grupacija otkupila i trenutno ulaže stotine miliona dolara kako bi osigurala da ovaj posljednji komad izvorne priobalne prerije ostane netaknut. Dapače, nadaju se obnoviti i proširiti ekosistem koji je nekad prekrivao 6 miliona jutara od jugozapadne Louisiane pa kroz Teksas.

Projekt je dio ulaganja ove korporacije od 1,1 miliona dolara u program Nature Conservancy, pokrenutog u korist pet vododjelnica u Teksasu iz kojih tvornice ove korporacije crpe vodu.

Laura Huffman, direktorica programa Nature Conservancy u Teksasu, pozdravlja takav angažman: „Investicija od Dr Peppera pomaže nam da proširimo svoj rad na nekim ključnim područjima. Možemo ići u obnovu sistema koji još nisu obnovljeni i tako osigurati postojanje prirodne 'spužve' koja apsorbira svježu vodu. Uz to, radimo i na banci sjemenja prerijske flore, tako da i vlasnici zemlje oko našeh zaštićenih zona mogu početi obnavljati svoje tlo.“

Obnova i zaštita prerije znači sađenje trava koje preriji daju osobine 'spužve' čime se poboljšava kvaliteta vode, a i njezino bolje zadržavanje u sušnim uvjetima.

Ovo je samo malen djelić globalnog trenda, pokrenutog saznanjem da je voda – odnosno, njezin manjak! – najveća opasnost za industriju bezalkoholnih napitaka, što su dobro uvidjele i najveće kompanije te industrije, Coca-Cola i Pepsi Co.

Ne znaju se točne brojke koliko su kompanije investirale u projekte očuvanja vodoopskrbnih područja, ali stručnjaci procjenju da se radi o značajno više od 500 miliona dolara u zadnjih pet godina.

Coca-Cola si je stavila u zadatak poboljšati efikasnost za 20 posto do kraja ove godine i postati vodo-neutralna, dakle, vratiti u okolinu svu korištenu vodu. Već sad ta kompanija vraća 35 posto iskorištene vode, a u prošlih pet godina je, zajedno s nekoliko partnera, investirala više od 250 miliona u takve projekte.
XS
SM
MD
LG