Linkovi

Coney Island - jedinstvena kombinacija nostalgije i uzbudjenja


Na Coney Island po zabavu!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Taj mali poluotok na Atlanskom okeanu u južnom Brooklynu najpoznatiji je po zabavnom parku, osvježavajućem morskom vjetru i nezaobilaznom -navodno najboljem na svijetu!- hot dogu

Vi]e od stotinu godina i Njujorčani i turisti hrle na Coney Island, mali poluotok na Atlanskom okeanu u južnom Brooklynu. Najpoznatiji je po zabavnom parku, osvježavajućem morskom vjetru i nezaobilaznom -navodno najboljem na svijetu!- hot dogu.

Coney Island je samo pola kilometra širok, ali ovo igralište pored mora nudi mnogo zabave još od 19. vijeka. To je omiljena ljetna destinacija Njujorčana još od kada je postavljen prvi ringišpil 1876., potom Luna Park 1903., i Ciklon, čuveni i najstariji tobogan smrti na svijetu, koji je postavljen 1927. godine, a koji je sada u Registru istorijskih mjesta.

'Wonder Wheel' je najtipičniji znak Coney Islanda, on je u rukama jedne porodice od 1920 godine. Dee Jay Vourderis radi sedam dana u sedmici i održava i upravlja ovom 180 tona teškom mašinerijom: „Nisam ponosam samo zato što imam posao koji jako volim, nego sam i ponosan što sam dio održavanja ovog dragulja Coney Islanda.“

Vrhunac popularnosti Coney Island je doživio prije Drugog svjetskog rata kada je bio glavna zabava radničke klase i imigrantskih obitelji koji su tražili oduška od gradskih fabrika i skučenih stanova. Medjutim, ovaj je dio bio potpuno uspavan izmedju 1960-tih i 90-tih godina.


Sada se desila renesansa, ima novih luna parkova, život se ponovo vraća ovamo. Skoro pet kilometara plaže je uz luna parkove, i lijepo je tu pobjeći od vrućine.

Mnogim Njujorčanima Coney Island budi nostalgiju, osobito Nathans Hot Dog, štand koji je otvoren 1916. i od tada svakodnevno prodaje hotdogove i pomfrit.

Za one koje ne vole ovu hranu, ima mnogo tobogana i ringišpila, igara na sreću, a i onih koje zahtijevaju razne vještine. Medjutim, kirije su toliko porasle, da su mnogi starosjedioci i koncesije prestali sa radom.

Coney Island je jedinstvena kombinacija nostalgije i uzbudjenja, i živjeće punom snagom do kraja septembra.
XS
SM
MD
LG