Linkovi

Pentagon testira novu hipersoničnu letjelicu


The Waverider
Američka vojska je danas testira zrakoplov bez ljudske posade , letom preko Pacifika, s nadom da su stvorili letjelicu koja može postići brzinu 6 puta veću od brzine zvuka.

Američke zračne snage su saopćile da će ova eksperimentalna letjelica po imenu The Wave Rider - Jahač na talasu, biti puštena sa krila bombardera B 52 , na visini od oko 15 hiljada metara. Test potom podrazumijeva da će motor ove letjelice oblika rakete postići brzinu od više od 7 hiljada 300 kilometara na sat, što je poznato pod nazivom Mach 6.

The WaveRider može se inače dići na visinu od 21 hiljadu metara u toku prvih 5 minuta leta, a potom se obrušuje u ocean. Vojska kaže da nema planova tragati za letjelicom nakon štoo se obruši u ocean.

Američki zvaničnici Pentagona ovaj hipersonični avion vide kao način da se unaprijedi američka zračna nadmoć. Jednog dana, ova bi tehnologija možda mogla biti primijenjena na komercijalne avione, kako bi se medjunarodni let izmedju - na primjer New Yorka i Londona, ostvario za sat vremena.
XS
SM
MD
LG