Linkovi

Organizacija HeadCount dodaje nove 'glave' izbornom tijelu


Jeff Tweedy, iz sastava Wilco, podržava organizaciju HeadCount u nastojanju da registrirani nove glasače
Jeff Tweedy, iz sastava Wilco, podržava organizaciju HeadCount u nastojanju da registrirani nove glasače

Doživotni građanski angažman i osjećaj aktivnog sudjelovanja u demokratskom procesu, to je ono što HeadCount nastoji pobuditi kod mladih koji dolaze na koncerte

Na izborima 2008. godine, više od 15 miliona novih glasača izašlo je na birališta. Oko stotinu tisuća od njih je registrirala grupa za građanski angažman HeadCount, i to uglavnom na koncertima. Ove godine, HeadCount je ponovo u akciji. Vidjeli smo ih na jednom koncertu, kraj Washingtona.

Sastav Wilco ima veliku i vjernu publiku koja se pojavljuje na njihovim koncertima. Vodeći glas i tekstopisac sastava Jeff Tweedy pozvao je neprofitnu grupu HeadCount da ih prati na turneji ovog ljeta kako bi neke od njihovih ljubitelja, kad dođu na koncerte, registrirala da glasaju.

„Imamo sreću da smo u situaciji gdje možemo iskoristiti svoj utjecaj i slavu da potaknemo ljude da glasaju na izborima... Cilj nam je da podsjetimo ljude da to nije tako teško, da stvarno nije teško sudjelovati i angažirati se na izborima,“ kaže Tweedy.

„Treba li se netko registrirati za glasanje ili osvježiti postojeću registraciju?,“ pita Andy Bernstein, predsjednik organizacije HeadCount. On i njegovi volonteri tipično zaustavljaju ljude na koncertima i pitaju ih žele li se registrirati za glasanje na dolazećim izborima.

„Ne radi se da netko treba potpisati komad papira. Ono što stvarno pokušavamo učiniti jeste da stvorimo kulturu u kojoj ljudi glasaju, gdje čine svoj glas čujnim, gdje se osjećaju osobno angažirani,“ kaže Bernstein.

HeadCount ima 8 hiljada volontera širom zemlje koji pomažu u ispunjavanju registracijskih formulara. Jedna od njih je Julie Whelan, koja poziva potencijalne glasače: „Ako želite glasati u primarnim izborima, obilježite za koju se stranku hoćete registrirati. Ako ne, ostavite prazno.“

„Mislim da je ono što je stvarno sjajno i jedinstveno za HeadCount to da je nestranačka organizacija,“ kaže Whelan.

U svojoj prvoj godini postojanja, HeadCount je registrirao skoro 50 hiljada glasača. Prije četiri godine, taj je broj bio udvostručen. Ove godine nadaju se opet registrirati najmanje 100 hiljada glasača.

„Na prošlim predsjedničkim izborima, 83 posto registriranih glasača je stvarno i glasalo. Dakle, registriranje za glasanje i potom izlazak na biralište stvara, nadamo se, doživotnu naviku angažiranja, građanske participacije,“ kaže Bernstein.

HeadCount ima partnerstvo sa stotinjak sastava i bit će na nekih hiljadu koncerata ovog ljeta, u nadi da će ljubitelje muzike pretvoriti u glasače.
XS
SM
MD
LG