Linkovi

U Istočnom Londonu, iftar za muslimane i ne-muslimane


Medjuvjerski iftar u Istocnom Londonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

U istočnom dijelu Londona, blizu glavnog olimpijskog parka, britansko najveće građansko udruženje nedavno je održalo međuvjersko ramazansko slavlje sa olimpijskom temom. Događaj je bio fokusiran na olimpijsku tradiciju mira, kao i na pozitivne ekonomske posljedice igara na etnički najšarolikije dijelove grada

U istočnom dijelu Londona, blizu glavnog olimpijskog parka, britansko najveće građansko udruženje nedavno je održalo međuvjersko ramazansko slavlje sa olimpijskom temom. Događaj je bio fokusiran na olimpijsku tradiciju mira, kao i na pozitivne ekonomske posljedice igara na etnički najšarolikije dijelove grada.

Najveće britansko građansko udruženje, Citizens UK, nedavno je organiziralo iftar, večernji obrok nakon cijelog dana posta tokom ramazana. Ova je organizacija uključena u rad Organizacijskog odbora londonske Olimpijade, te je slavlje i organizirala dijelom da bi proslavila efekte koje olimpijada ima na zajednicu i četvrti gdje su izgrađeni glavni stadioni. Organizacija se uspješno izborila za adekvatnu nadnicu od najmanje 12 dolara po satu za svakoga tko je radio na poslovima vezanim uz olimpijadu, kao i za financiranje lokalnih škola, bolnica i novih stambenih kapaciteta po cijenama koje si građani mogu priuštiti.

Neil Jameson, direktor Citizens UK, kaže da je uključenost džamije u Istočnom Londonu bila esencijalna za osiguravanje ekonomskog razvoja ovog etnički vrlo raznolikog područja grada: "Džamija u Istočnom Londonu je najveće građansko udruženje u Londonu; 10 hiljada ljudi se ovdje moli. Danas ćemo svi zajedno, i muslimani i ne-muslimani, okončati post jer je to ono što čini i svijet i olimpijadu miroljubivima."

Muhammad Bari, čelnik zajednice u džamiji, kaže da, uz ekonomske koristi koje igre donose tom gradskom području, aspekt miroljubivog natjecanja na olimpijadi ima posebno značenje tokom ramazana: "Želimo postići najviše. To je pozitivno nadmetanje. To je harmonija. U tome je manje politike. To je na izvjestan način odlično i korisno iskustvo za stanovnike Londona i čitavu Britaniju."

Nakon zalaska sunca, muslimanski se muškarci okupljaju u stražnjem dijelu dvorane na večernju molitvu i, nakon dugog dana posta, zajedno uživaju u večeri.

Lokalni igrač hokeja na travi Darren Cheesman, koji zbog ozljede nije mogao sudjelovati na olimpijadi, kaže da može vidjeti pozitivan utjecaj olimpijade na Istočni London: "Za mene, sve što se ovdje događa ima direktni odraz na ono što radim u privatnom životu. Kao sportašu, sjajno mi je znati da je ovo prva etička vrsta olimpijade, ali je isto tako odlično da će to ostaviti i nasljeđe našoj zajednici."

Cheesman kaže da je olimpijada međusobno zbližila stanovnike Istočnog Londona svih vjera i etniciteta, da igre, dakle, služe zajedničkom dobru.
XS
SM
MD
LG