Linkovi

Predizborna utrka Obame i Romneya postaje izrazito negativna


Utrka Obama-Romney u novoj fazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

To je trka da se američkim glasačima objasni tko je Mitt Romney i trka između Obaminih ljudi, koji ga definišu kao negativca, i Romneyevog tima, koji ga predstavljaju kao pozitivca. Kampanja koja bolje definiše Mitta Romneya će pobijediti, kažu eksperti

Prema rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja, koje su zajednički sproveli New York Times i TV mreža CBS, u predizbornoj utrci aktuelnog predsjednika Baracka Obame i najvjerovatnijeg republikanskog kandidata, bivšeg guvernera Massachusettsa, Mitta Romney-a, nijedan od kandidata nema značajnu prednost. A obje kampanje u posljednjih nekoliko sedmica postaju izrazito negativne.

Predizborne kampanje američkog predsjednika Baracka Obame i Mitta Romney-a, njegovog republikanskog rivala na novembarskim izborima, uglavnom se vode putem masovnih medija - kroz mnoštvo negativnih televizijskih spotova.

U ovom Obaminom spotu objašnjava se da su američke kompanije počele da izvoze poslove u inostranstvo, dok je Romney bio na čelu investicione firme, “Bain Capital”.

Romney-eva kampanja odbacuje te optužbe i uzvraća napadom na Obamu. Zbog svojevrsnog rata reklamnim spotovima u vezi sa poslovnim dokumentima Mitta Romney-a i zahtjeva da u javnost iznese detalje svojih privatnih finansija, vjerovatni republikanski kandidat je u defanzivi.

Zauzvrat, Romney pokušava da preusmjeri dijalog na dokumenta o Obaminom rezultatu u borbi sa finansijskim teškoćama u zemlji, što je prema ispitivanju javnog mnijenja, predsjednikova slaba tačka: “Njegov prioritet nije da stvori poslove za vas. Njegov prioritet je da zadrži svoj posao i zato će ga izgubiti.”

Američki predsjednik takođe pokušava da inspiriše svoje pristalice: “Obećavam vam da ćemo završiti ono što smo počeli 2008. Nećemo ići unazad. Ići ćemo naprijed i pobijedićemo na ovim izborima,” kaže gospodin Obama.

Obamina predizborna kampanja želi da zadrži Mitta Romneya i njegovu prošlost u centru pažnje, kaže Peter Brown iz Instituta Quinnipiac: “To je trka da se američkim glasačima objasni ko je Mitt Romney i trka između Obaminih ljudi, koji ga definišu kao negativca, i Romney-evog tima, koji ga predstavljaju kao pozitivca. Kampanja koja bolje definiše Mitta Romney-a će pobijediti.”

S obzirom na slabo stanje privrede, Obama nema mnogo izbora osim da krene u ofanzivu, smatra analitičar Charlie Cook: “On praktično mora da diskredituje i diskvalifikuje Romney-a kako bi pobijedio, jer ko god da je predsjednik Amerike u ovakvoj ekonomiji, bilo bi mu vrlo teško da opstane.”

Romnijeva sljedeća velika odluka biće izbor podpredsjedničkog kandidata. Za sada se špekuliše da bi to najvjerovatnije mogli da budu senator Rob Portman iz Ohio-a ili bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty.
XS
SM
MD
LG