Linkovi

U Europi raste antimuslimansko raspoloženje koje desne stranke koriste za vlastite političke ciljeve


Sve jače antimuslimansko raspolozenje u EU iskorištava desnica za svoje političke ciljeve
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Iako se muslimani u Evropi trude da postanu punopravni članovi evropskog društva, gotovo po pravilu se susreću sa različitim oblicima predrasuda, diskriminacije i nasilja, ukazao je danas Nils Muzhnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope

Danas je komesar za ljudska prava Vijeća Evrope upozorio evropsku javnost: na Starom kontinentu raste anti-muslimansko raspoloženje koje ultra desne partije koriste za vlastite političke ciljeve. U kontekstu inicijativa širom Evrope okrenutih protiv prava muslimana, posebno žena, pomenuo je i Bosnu i Hercegovinu.

Iako se muslimani u Evropi trude da postanu punopravni članovi evropskog društva, gotovo po pravilu se susreću sa različitim oblicima predrasuda, diskriminacije i nasilja, ukazao je danas Nils Mužnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope. Zaključuje to na osnovu različitih izvještaja nevladinih organizacija širom kontinenta, te dodaje kako je propuštena jedinstvena šansa Arapskog proljeća da se jednom za sva vremena odbace opasni stereotipi o tome kako je Islam nespojiv sa demokratijom. Umjesto toga, Evropa je dobila desetine hiljada imigranata na svojim južnim granicama, otežavajući život i sebi i njima.

Tako se desilo da ultra desne partije Belgije, Francuske, Italije, Danske, Holandije, Norveške, Švicarske, Austrije na meti imaju muslimansku populaciju. Ona se optužuje da nije sposbna za multikulturalizam, dok sami evropski domaćini malo čine na tom polju. Od terorističkih napada na Ameriku, muslimani su mnogima postali sinonim za terorizam, upozorava komesar za ljudska prava, ukazujući da neki od najmučnijih trorističkih napada u Evropi u posljednje vrijeme - od rasističkih ubistava u Njemačkoj do masakra u Norveškoj - ukazuju da je vrijeme da se Evropa probudi i shvati opasnost od utra desnice.

A države idu na ruku opštem trendu - donose diskriminacijske zakone, poput onih usvojienih nedavno u Francuskoj i Belgiji, gdje se žene kažnjavaju ako hodaju ulicom pokrivene.

U Belgiji je, na poziv ultra desne flamanske Vlaams Belang, to postao pravi lov na vještice. Ko god na ulici primjeti pokrivenu ženu i to prijavi policiji, može od flamanskih nacionalista dobiti 250 eura. Predsjednik Vlaams Belang, Filip de Winter kaže: "Ovo nije lov na vještice, a burka je oružje radikalnih islamista protiv nas."

Direktor Evropske mreže za borbu protiv rasizma, Michael Privot kaže: "Nova inicijativa Vlaams Belanga je apsolutno diskriminatorna - jer zakon, koji se pogrešno razumije kao zakon protiv burke, a koji govori o tome da se ne smije hodati ulicom pokrivenog lica, nigdje ne pominje burku - i kada Vlaams Belang napada posebnu grupu, žene koje nose burku ili nikab, to je apsolutna diskriminacija i to nam dokazuje da imamo posla sa rasistima."

A belgijska policija i dalje zadržava pravo da, ukoliko presretne na ulici nekoga ko hoda pokriven, to kazni sa 150 eura - uvijek se možete žaliti, kažu u policiji, ostavljajući odškrinuta vrata nacionalistima da rasizmu daju i zakonsku podlogu.

Na žalost, nije Belgija jedina, slične inicijative se, upozorava komesar Vijeća Evrope, razmatraju u Austriji, Danskoj, Holandiji, Španiji, Švicarskoj i ...BiH.

Šta činiti? Vlasti moraju prestati sa praksom da svojim zakonima na meti imaju muslimane, moraju se osnažiti neovisna tijela koja će razmatrati pritužbe jer, istraživanja pokazuju, četvrtina muslimanske populacije je nedavno doživjela temeljite kontrole policije. Treba se boriti protiv stereotipa, predrasuda. Vrijeme je da muslimane prihvatimo kao dio evropskog društva, poručuje se iz Vijeća Evrope. Nama treba Evropsko proljeće da prevazidjemo rasizam i netolerantnost.
XS
SM
MD
LG