Linkovi

Global Village, na konferenciji o AIDS-u, okuplja međunarodnu zajednicu da dijeli iskustva, uči i uzajamno se inspirira


Na konferenciji o AIDS-u, Globalno selo forum novih ideja i dosadasnjih iskustava
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Organizatori žele da Globalno selo bude forum za nove ideje i ključne događaje. A, i da inspirira one koji rade na prvoj liniji borbe protiv pandemije AIDS-a

Mnogi od 20 hiljada sudionika Svjetske konferencije o AIDS-u, koja se održava u Washingtonu, naći će vremena da odu do Globalnog sela. Village - kako ga se skraćeno zove - mjesto je gdje se međunarodna zajednica okuplja da dijeli iskustva, uči i uzajamno se inspirira.

Bubnjari iz sjevernoameričkih indijanskih plemena daju jutarnji blagoslov Globalnom selu, na konferenciji o AIDS-2. U američkim domorodačkim kulturama, bubnjevi simboliziraju kucanje srca nacije, ili, u ovom slučaju, konferencije.

Ken Clements je direktor Mreže za AIDS kanadskih domorodaca. "Moramo unijeti bubnjeve kako bi inspirirali ne samo sami sebe nego sve koji rade na polju AIDS-a. Inspirira nas kao molitva na početku dana."

Globalno selo je bilo okosnica prošlih konferencija o AIDS-u. To je mjesto gdje se naučnici, aktivisti i drugi koji su predani borbi protiv AIDS-a okupljaju kao zajednica.

Mary Beth Hastings je potpredsjednik Centra za jednakost spolova. "S onim što mi radimo, mogli bismo samo sjediti u svojim uredima i misliti da radimo dobro i marljivo. Ali ne znate stvarno što je to dok ne sretnete ljude koji rade širom svijeta, koji rade s vama. Fantastičan je osjećaj biti ovdje."

Selo pruža priliku sudionicima konferencije da se sretnu s ljudima na prvoj liniji borbe, poput Nicole Yang.

"Sva djeca idu na satove yoge," objašnjava Nicole koja vodi Harmony Home, mrežu od 22 skloništa za osobe s HIV-om, odnosno AIDS-om, na Tajvanu i u Kini. Više od hiljadu djece i stotine odraslih smješteni su u skloništima organizacije Harmony Home. Neki od njih izrađuju sitnice koje se prodaju.

Yang kaže da je najveća potreba za skloništima u kineskoj pokrajini Hunan gdje mnogi ljudi kao izvor prihoda prodaju vlastitu krv. "Od 2000. zabranili su prodaju narkomanima jer su zaraženi HIV-om ili oboljeli od AIDS-a. Oni sad idu u sela i prodaju krv i tako se, na koncu, zarazi velik broj ljudi."

Izložene su i postave o prevenciji AIDS-a, poput ove Kampanje Condomize, UN-ovog napora na promovira korištenje kondoma u zemljama u razvoju.

Jedna od tema ovogodišnje konferencije je da svijet sada ima na raspolaganju pomagala da spriječi širenje HIV-a. "Kampanja Condomize želi privući pažnju na kondom i podsjetiti ljude da je to jedno od najmoćnijih oruđa koje se može koristiti kako bi se ostao HIV-negativan."

Tokom tjedna, u Globalnom selu održat će se brojne diskusije i debate o čitavom nizu tema. Organizatori žele da Selo bude forum za nove ideje i ključne događaje. A, i da inspirira one koji rade na prvoj liniji borbe protiv pandemije AIDS-a.
XS
SM
MD
LG