Linkovi

Napad u kinu u Denveru tokom projekcije najnovijeg Batmana: 12 ubijenih i 59 ranjenih


Policija je objavila da je uhitila napadača kratko nakon toga, na parkiralištu pred kinom, te ga identificirala kao Jamesa Holmesa, 24-godišnjeg Amerikanca koji je nedavno napustio studij medicine. Nema naznaka da je pucnjava bila povezana s ikakvom terorističkom grupom.

Policija u saveznoj državi Colorado kaže da je 12 osoba ubijeno a najmanje 59 ranjeno u pucnjavi u jednom kinu. Kako kažu vlasti, ponoćna premijera najnovijeg filma o Batmanu, Dark Knight Rises, upravo je počela u kino dvorani u Aurori, jednom od predgrađa Denvera, kada je maskirani muškarac došao ispred platna, bacio kanistar sa suzavcem u gledalište i počeo nasumce pucati. Svjedoci kažu da je izbliza ubio i jedno dijete.

Policija je objavila da je uhitila napadača kratko nakon toga, na parkiralištu pred kinom, te kod njega našla pušku, pištolj i gas masku. Drugi je pištolj nađen u kino dvorani. Nekoliko sati nakon pucnjave, policija je objavila da je stan napadača bio pun eksplozivnih klopki, te da su stanovnici te i obližnjih zgrada evakuirani.

Osumnjičenik je identificiran kao James Holmes, 24-godišnji Amerikanac koji je nedavno napustio studij medicine. Nema naznaka da je pucnjava bila povezana s ikakvom terorističkom grupom.

Predsjednik Barack Obama je otkazao planirani predizborni skup na Floridi i pozvao Amerikance da pruže podršku žrtvama masakra. Rekao je da je 'takvo nasilje, takvo zlo bezumno', a nacija ostavljena 'slomljena srca' nakon masovne pucnjave koja je neobjašnjiva: "Možda nikad nećemo shvatiti što navodi ikoga da terorizira svoje sugrađane na ovakav način."

Republikanski izborni suparnik predsjednika Obame, Mitt Romney, također je otkazao svoj predizborni skup, te rekao da su on i njegova supruga Ann 'duboko ožalošćeni' pucnjavom koju je nazvao 'besmislenim zločinom'.

Lokalni šef policije Daniel Oates rekao je na konferenciji za štampu da je u pucnjavu bio uključen samo jedan muškarac, suprotno prvim izvještajima u kojima se govorilo o mogućem saučesniku.

Mnogi u publici u kinu isprva su mislili da je pucnjava dio efekata u filmu. Jennifer Seeger je vidjela napadača izbliza: "Uperio mi je pištolj ravno u lice. U panici sam iskočila u prolaz i počela plakati. Svi smo bježali, ali su neki vikali maknite se od vrata, on će pucati na one koji pokušaju pobjeći. Tada sam se okrenula i vidjela mrtva tijela na stepenicama, među njima i djevojčicu od možda 12 godina. To je bio najstrašniji prizor koji sam ikad vidjela."

Širom Sjedinjenih Država lokalne policije i kina pojačavaju sigurnost na drugim projekcijama filma Batman nakon ove tragedije u Denveru.
XS
SM
MD
LG