Linkovi

"Ja sam Greg Louganis, homoseksualac sam, i živim sa HIV-om"


Greg Louganis o zivotu s AIDS-om
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Greg Louganis o zivotu s AIDS-om

„Ja sam Greg Louganis i pretpostavljam da sam najviše poznat po mojim olimpijskim skokovima u vodu. Osvojio sam srebrnu medalju 1976. kad mi je bilo 16 godina, zatim dva zlata '84. i dva zlata '88."

Napredak u medicini pomogao je da se produži život mnogima koji imaju virus HIV. Skakač u vodu, višestruki nosilac olimpijskog zlata, Greg Louganis, saznao je da je zaražen HIV-om 1988. godine. Evo njegove priče o tome kako je živjeti sa HIV-om.

„Ja sam Greg Louganis i pretpostavljam da sam najviše poznat po mojim olimpijskim skokovima u vodu. Osvojio sam srebrnu medalju 1976. kad mi je bilo 16 godina, zatima dva zlata 84. i dva zlata 88.

Ja sam Greg Louganis, homoseksualac sam, i živim sa HIV-om.

Znate, prešli smo dug put. Uzimam lijekove ujutro i uveče.. ranije sam morao uzimati jedan lijek na prazan stomak, a zatim uzti lijek uz jelo i onda uzimati drugi lijek dva sata nakon jela. Bilo je zaista teško poštovati taj režim.

Mnogo me je ljudi vidjelo na Olimpijadama, i svi su mi pljeskali.. Tako da ne mogu reći da nemaju nikakve veze sa AIDS-om.

Rekreativno vježbanje mi je veoma važno. Važno kao i lijekovi koje uzimam ujutro i uveče. To je dio mog zdravlja, dio režima za dobro zdravlje.

Dnevni režim mi je, generalno, ovakav: ustajem u 4:30, hranim svoje pse, sjedam zatim za kompjuter, odgovaram na e-mail-ove - sve prije nego odem u teretanu...

Idem na koledže i univerzitete i govorim mladima o HIV-u i AIDS-u, i poruka je višeslojna. Kad vidite Magica Johnsona ili mene, mi izgledamo zdravo, ali obojica i dalje živimo sa HIV-om. Živomo sa tim virusom. To je zaista dio mog života.”
XS
SM
MD
LG