Linkovi

Posjet Sowetu uoči 94. rodjendana Nelsona Mandele


Od nestanka aparthejda prošlo je gotovo već 20 godina i bivši kraj Nelsona Mandele sad je slika progresa, ali i problema koji i dalje postoje u Južnoj Africi

Za nekoliko dana, 18. jula, legendarni južnoafrički lider Nelson Mandela napuniće 94 godine. Nije to malo godina, pogotovo za čovjeka koji je dugo vodio tešku borbu protiv rasne segregacije u svojoj zemlji, godine i godine proveo u zatvoru i zatim uspješno predvodio mirnu tranziciju Južne Afrike iz sistema totalnog aparthejda u zemlju pune ravnopravnosti svih gradjana.

Nas novinar Brian Padden je nedavno boravio u Johannesburgu i obišao Soweto, gdje je nekada živio Nelson Mandela.

Mala, ali organizirana turistička tura, izmedju ostalog uključuje javni gradski prevoz, minibus, zajedno sa redovnim svakodnevnim putnicima, da bi se iz centra Johannesburga stiglo do najnaseljenijeg crnačkog urbanog dijela grada, Soweta. Tura nije luksuzna, ali pruža realno iskustvo ovog legendarnog siromašnog crnačkog naselja.

Turistički vodič Ntombi, koja živi u Sowetu, vodi kanadske turiste Beth Bromberg i Garyja Barwina pravo u najsiromašnije naselje u Johannesburgu, tamo gdje zalazi malo ili nimalo turističkih tura. Državna gradnja u posljednjoj je deceniji popravila kvalitet života mnogima, ali dosta ih jos živi u limenim straćarama. Ali, niko od stanara ne propušta da turiste pozove u kuće, pa se Beth, uz slatkiše koje je izvadila iz džepa, lako sprijateljila sa djecom iz okoline.

„Jedino nisam htjela da blamiram nikoga. Ako ne bi mogla da dodjem ovamo sa poštovanjem prema njima, ne bih ni dolazila. I mislim da je pravi način - da vam Soweto pokaže upravo neko ko je odavde,“ kaže Beth Bromberg.

Centralni dogadjaj u obilasku Soweta svakako je posjeta kući gdje je Nelson Mandela živio neposredno prije hapšenja 1962., nakon niza godina opozicije politici južnoafričke vlade i vladavini bijelaca. Mala zgrada od cigle ispunjena je fotografijama i ličnim predmetima - koji predstavljaju Mandelu kao mladog aktivistu, te nakon puštanja iz zatvora, 27 godina kasnije, kad je pomogao u pregovorima oko ukidanja aparthejda, kad je dobio Nobelovu nagradu za mir i bio izabran za prvog crnačkog predsjednika Južne Afrike.

I dan danas, životna priča Nelsona Mandele ostala je velikom inspiracijom za Južnoafrikance, kaže Ntombi: „Veoma su rijetki oni koji su spremni na patnju za dobro cijelog naroda. Da sam ja u pitanju, čini mi se, mogla bih pristati na patnju samo za moju porodicu.“

Tura se zaustavlja i kod kuće biskupa Desmonda Tutu-a, koji je takodje dobio Nobelovu nagradu za mir - za svoj doprinos okončanju aparthejda.

Sve više turista dolazi u Soweto da vidi te spomenike i nauči nešto o prošlosti. Ntombi medjutim, kaže da želi da turistima pokaže kako se Soweto promijenio do danas, i da nije više naseobina pod kontrolom kriminala, kao nekad. „Soweto je poznat kao opasan kraj i ja sam sretna što mogu reći da to više nije opasno područje, što mogu vidjeti i strani turisti koji dolaze ovamo. Soweto je siguran kraj sada, čak i za one koji sami šetaju ovuda.“

Od nestanka aparthejda prošlo je gotovo već 20 godina i bivši kraj Nelsona Mandele sad je slika progresa, ali i problema koji i dalje postoje u Južnoj Africi.
XS
SM
MD
LG