Linkovi

BiH

Žene u crnom podsjetile Beograd na žrtve u Srebrenici


Srebrenica i u Beogradu: Žene u crnom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Srebrenica i u Beogradu: Žene u crnom

Na Trgu Republike u Beogradu više desetina aktivistkinja istakle su imena 8.372 žrtve, ispisana na bijelom platnu, darivale cipele za akciju "Par cipela - jedan život", a okupljenima su emitovane poruke srodnika srebreničkih žrtava

Na Trgu Republike u Beogradu više desetina aktivistkinja istakle su imena 8.372 žrtve, ispisana na bijelom platnu, darivale cipele za akciju "Par cipela - jedan život", a okupljenima su emitovane poruke srodnika srebreničkih žrtava.

„Žene u crnom“ su ponovile da žele da pokažu da su ubijeni ostavili najdublji trag u njihovim životima i da i ovom akcijom žele da pokažu, kako je istaknuto, žaljenje, saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida.

Kako je u ime organizatora akcije izjavila Staša Zajović, jedan segment akcije "Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" je "preseljenje" Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica u Beograd, čime žele da kažu da držanjem 8.372 imena, pored ličnog saosjećanja prema žrtvama, pokazuju građanima Srbije, a i vlastima da, kako je naglasila, ne mogu niti pobjeći, niti mogu skrivati pogled, a niti zaboravljati i zatvarati oči pred onim što se desilo.

“To je za nas jedan veliki moralni ulog, jedna velika vrijednost koju mi štitimo i mi ćemo nastaviti izgrađujemo ovaj spomenik bez obzira što nam vlasti nikada nisu dale dozvolu,” ponovila je gospodja Zajović.

Mali broj građana kod spomenika Knezu Mihailu u centru Beograda imao je priliku da čuje i poruke Srebreničanki koje su, između ostalog, kazale da bi željele da se taj narod ogradi od zločina i da sazna istinu od majki, sestara i supruga šta se desilo u Srebrenici. Da znaju da u Srbiji nisu svi "četnici".

Uz prisustvo policije, nije bilo incidenata.
XS
SM
MD
LG