Linkovi

Ostaje li globalni ekonomski oporavak - 'bez goriva'?


Globalna ekonomija - kamo i kuda?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

U kombinaciji sa dužničkom krizom u Evropi i usporavanjem industrijske proizvodnje u Aziji, prošlonedjeljni izvještaj o zaposlenosti u SAD pokazuje da je globalna ekonomija u padu

Cijene na berzama su u petak ponovo pale, nakon još jednog izvještaja o nedovoljnoj zaposlenosti u Sjedinjenim Državama. Američke kompanije su prošlog mjeseca otvorile svega 80 hiljada radnih mjesta, što je treći mjesec uzastopce anemičnog rasta tržišta rada. Premda se stopa nezaposlenosti drži na 8,2 procenta, slabiji podaci o zapošljavanju od očekivanih povećavaju strepnje da globalni oporavak ostaje – kako bi se reklo – bez goriva.

Pomno praćeni mjesečni izvještaj američke administracije o zaposlenosti postaje važan barometar stanja najveće ekonomije na svijetu. U kombinaciji sa dužničkom krizom u Evropi i usporavanjem industrijske proizvodnje u Aziji, prošlonedjeljni izveštaj o zaposlenosti pokazuje da je globalna ekonomija u padu.

“Ekonomski oporavak Sjedinjenih Država je i dalje mlak i pojačava se opasnost od kretanja nizbrdo,” kaže Christine Lagarde, izvršna direktorica MMF-a.

Ta opasnost obuhvata i oštar pad poslovnog povjerenja, s obzirom da evropski lideri nisu uspjeli da pronadju sveobuhvatno rješenje sada već trogodišnje krize. Ipak, glavni finansijski strateg organizacije STANDARD AND POORS, Sam Stovall, kaže da to nije samo greška evropskih lidera: “Mislim da ni političari ovdje, u Sjedinjenim Državama, isto tako nisu obavili svoj posao i uspostavili povjerenje u Wall Street kao i u glavne finansijske tokove i obezbijedili razloge za širenje poslovanja.”

I Lagarde i Stovall ukazuju na politički sukob u američkom Kongresu i mogućnost da se zakonodavci ponovo ne dogovore o planu za smanjenje deficita i isteku poreskih povlastica krajem godine. Ukoliko se to dogodi, Stovall vjeruje da će Federalne rezerve vjerovatno nastupiti sa trećim krugom „kvantitativnog olakšavanja“, odnosno upumpavanja novih dolara u ekonomiju radi stimulisanja rasta.

“Ako političari dopuste da skliznemo sa fiskalne ivice zbog zapljena, prisilnih ušteda u obaveznom zdravstvenom osiguranju, trošenja isto kao i povećanja poreza, kao što najavljuje kongresni Odbor za budžet, to će nas vjerovatno gurnuti u recesiju,” ocjenjuje Stovall.

Uprkos sve sumornijim izgledima i evropskoj ekonomiji za koju većina ekonomista smatra da opada, Stovall kaže da je opasnost od mnogo veće globalne recesije i dalje mala: “Investitori i ljudi na Wall Streetu su veoma zabrinuti da ćemo skliznuti nazad u recesiju, ako ne sopstvenu, u najboljem slučaju da ćemo biti uvučeni u nju zbog Evrope i zbog Kine, ali u ovom trenutku se vjeruje da se to neće dogoditi, da ćemo vjerovatno moći da se izvučemo.”

Agencije za rejting predvidjaju da će kineska ekonomija ove godine rasti po stopi od 8 procenata, a da će američka ekonomija u drugoj polovini 2012. prikupiti snagu, uz stopu rasta od oko 2 procenta.
XS
SM
MD
LG