Linkovi

Amerika slavi svoj 236. rođendan


236. rodjendan SAD
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

236. rodjendan SAD

Za milione Amerikanaca ovo je najvrućiji 4. juli ikad. Temperature su iznad 40 celzijevih stupnjeva u mnogim dijelovima zemlje, a najmanje milion kućanstava na istoku zemlje još nema struje – pa tako ni air condition! – nakon oluja proteklog vikenda

Svoj 236-ti rođendan Sjedinjene Države su počele slaviti rano, ponegdje su vatrometi rasvjetlili nebo već noć ranije, kao u Wisconsinu.

U New Yorku, sve je spremno za večerašnjih 25 minuta neprekidnog vatrometa, uz nastupe Katy Perry i Kennyja Chesneya.

No, u Coloradu i još 13 saveznih država nebo će ostati tamno jer je opasnost od požara prevelika – i najmanja varnica bi mogla izazvati nove stihije. Jedna studija je ustanovila da su vatrometi izazvali više od 15 hiljada požara 2010.

U Washingtonu, predsjednik Obama slavi 14. rođendan svoje kćerke, ali je dan počeo svečanom prisegom kojom je 25 aktivnih vojnika proglasio novim američkim državljanima.

Za više od 40 miliona onih koji putuju američkim cestama da bi praznik proveli s obitelji dobra je vijest da je benzin 12 posto jeftiniji nego što je bio lani u ovo vrijeme.

Za milione Amerikanaca ovo je najvrućiji 4. juli ikad. Temperature su iznad 40 celzijevih stupnjeva u mnogim dijelovima zemlje, a najmanje milion kućanstava na istoku zemlje još nema struje – pa tako ni air condition! – nakon oluja proteklog vikenda.
XS
SM
MD
LG