Linkovi

Podrška novim demokracijama


Jedna nova mreža povezivat će demokratske lidere raznih zemalja i pružati podršku po potrebi

Od 9. srpnja, čelnici novih, mladih demokracija moći će, na jedan potpuno novi način, dobijati savjete i podršku, po potrebi, zahvaljajući jednom novom javno-privatnom partnerstvu.

LEND, akronim za Leaders Engaged in New Democracies, Lideri angažirani u novim demokracijama, program je koji će koristiti novu tehnologiju za povezivanje ključnih ličnosti u zemljama koje su u demokratskoj tranziciji sa čelnicima koji su i sami u njoj imali ključnu ulogu.

Korištenjem on-line audio, video i tekstovne komunikacije zajedno s najnovijim sredstvima i načinima za prevođenje, LEND će razmatrati troškovne i logističke barijere u izravnim susretima. Čelnici iz vise od 20 zemalja-partnera nudit će putem LEND-a svoje znanje i stručnost.

Dr. Tomicah Tillemann, viši savjetnik za građanska društva i nove demokracije u američkom Državnom tajništvu, kaže da je svaka tranzicija u demokraciju drugačija, ne postoje dvije koje su iste: “Željeli bismo čelnicima zemalja koje prolaze kroz taj proces osigurati pristup širokom rasponu mišljenja i širokom rasponu gledišta; naš je konačni cilj pružiti im sredstva i informacije koji su im potrebni za donošenje dobrih odluka.”

LEND će djelovati u sklopu radne skupine koju predvode Sjedinjene Države i Estonija, a koja je dio organizacije Community of Democracies, neformalne udruge država posvećenih promoviranju i jačanju demokracije.

Među drugim su sponzorima Google, OpenText, Dialcom-Spontania, Američka agencija za međunarodni razvoj, švedska Agencija za međunarodni razvoj i suradnju te Madridski klub.
XS
SM
MD
LG