Linkovi

Sukob u Siriji rasplamsao pozive na sporazum o kontroli globalne trgovine oružjem


Sjedinjene Države, Britanija i druge zapadne zemlje koje izvoze oružje već su ranije pristale na stroge mjere kontrole

Zagovornici kontrole naoružanja traže novi sporazum o globalnoj trgovini oružjima kada će se vlade sastati slijedeći mjesec u New Yorku na UN-ovoj Diplomatskoj konferenciji. Sukob u Siriji iznova je fokusirao pažnju na problem trgovine oružjem.

U februaru ove godine, u Homsu, u Siriji, fotoreporter Paul Conroy leži ranjen u sigurnoj kući. On je upravo vidio kako je njegova kolegica, novinarka Sunday Timesa, Marie Colvin, ubijena u raketnom napadu. "Trenutno se o meni brine medicinsko osoblje Armije Slobodna sirija, koje mi pruža najbolje dostupno liječenje."

Conroy se sada pridružio aktivistima Koalicije za kontrolu naoružanja koji zahtijevaju donošenje novog sporazuma za kontrolu globalne trgovine oružjem. Kaže da je bio šokiran svim oružjem koje je bilo na raspolaganju sirijskoj vojsci: "Oni su imali kontinuiranu, neograničenu opskrbu oružjem. Kad smo počeli to istraživati, ruski predstavnik mi je otvoreno priznao: Da, prodajemo oružje Siriji. Pitao sam ga bi li prestali. Rekao je: Ne. I nitko doslovce ništa nije mogao učiniti. Nije im se moglo priprijetiti nekim međunarodnim sporazumom. Kažu, ako im mi ne prodamo netko drugi bude."

Conroy i drugi aktivisti nedavno su unajmili i jedan tenk u pokušaju da povećaju svijest javnosti o nepostojanju sporazuma o kontroli naoružanja. Planiraju odvesti tenk na obilazak Londonom, pokraj ambasada zemalja za koje kažu da su glavni akteri u globalnoj industriji naoružanja. To uključuje i Indiju gdje su nedavno osoblju ambasade predali peticije. Prolaznicima su dijeljene banane. Aktivisti tvrde da postoje jače mjere kontrole za izvoz hrane nego za oružje.

Slični su potezi privlačenja pažnje javnosti izvedeni i u New Yorku, gdje 2. jula počinje Diplomatska konferencija ujedinjenih nacija.

Suzanne Nossel je izvršna direktorica američkog ogranka organizacije Amnesty International: "To bi bio prvi sporazum koji bi regulirao trgovinu oružjem, koja rezultira smrću 1500 ljudi svaki dan, pola miliona svake godine u sukobima širom svijeta."

Howard Wheeldon je jedan od direktora Grupe ADS, koja predstavlja britansku obrambenu industriju. On kaže da su Britanija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje koje izvoze oružje već pristale na vrlo strogu kontrolu. "Treba nam sporazum koji bi obuhvatio čitav svijet, sve zemlje, da osigura da nijedna zemlja neće drugoj prodati oružje ako to nije u kategorijama koje su određene sporazumom. Vjerujem li da će uspjeti? Pa, bojim se da neće, ali ćemo dati sve od sebe da uspije."

Aktivisti kažu da sukobi širom arapskog svijeta naglašavaju hitnu potrebu za kontorlom prodaje oružja.
XS
SM
MD
LG