Linkovi

Poznata spisateljica i režiserka Nora Ephron podlegla leukemiji, u 71. godini života


Tri puta nominirana za Oskara, ona je autorica brojnih hitova velikog ekrana, među kojima su When Harry Met Sally, Sleepless in Seattle, Silkwood, te Julie and Julia

Američka književnica Nora Ephron, autorica više scenarija za popularne romantične komedije kao i niz humorističnih eseja, umrla je u Njujorku u 71. godini života. Njena porodica je saopštila da je Nora Ephron preminula sinoć od leukemije.

Nora Ephron, čiji roditelji su također bili pisci scenarija u Hollywood, stekla je slavu romantičnim komedijama When Harry Met Sally i Sleepless in Seattle, za koje je bila nominirana za Oskara. Ona je takodje napisala scenarije i režirala nekoliko filmova, uključujući You've Got Mail i dramatičnu komediju iz 2009. Julie and Julia.

Nora Ephron je takodje nominovana za Oskara za prvi scenario koji je napisala, dramu Silkwood iz 1983. u kojoj je glumila Meryl Streep.

Njen roman iz 1982. Heartburn je kronika njenog vlastitog propalog braka sa reporterom lista Washington Post, Carlom Bernsteinom, koji je učestvovao u razotkrivanju skandala Watergate. Godine 1986., ona je napisala i scenario za istoimenu filmsku adaptaciju tog romana, u kojoj je nju samu glumila ponovno Meryl Streep.
XS
SM
MD
LG