Linkovi

Barijatričke operacije želuca mogu donijeti probleme s alkoholom


Bypass želuca se pokazao kao uspješna metoda gubljenja težine za mnoge patološki debele osobe koje su neuspješno probale razne dijete. Doktori kažu da operativno skraćivanje želuca može također biti vrlo efikasan način borbe protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa

Bypass želuca, odnosno njegovo operativno premoštavanje, pokazalo se kao uspješna metoda gubljenja težine za mnoge patološki debele osobe koje su neuspješno probale razne dijete. Doktori kažu da operativno skraćivanje želuca može također biti vrlo efikasan način borbe protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. No, jedna nedavna studija pokazuje da kod nekih pacijenata barijatrička operacija može rezultirati i neželjenim posljedicama.

Lisa Streb je gotovo 45 kila lakša otkako je bila na operaciji skraćivanja želuca: "Osjećam se bolje. Imam više energije. Želim raditi stvari koje nikad prije nisam radila. Nisam umorna. Nisam fokusirana na hranu."

Streb je imala sreću da je prije operacije prošla savjetovalište gdje je bila upozorena da ne konzumira alkohol. "Alkohol je jedna od onih stvari koje bi mogle, kako su mi rekli, jako iritirati želudac. Dakle, jedna od stvari koje sada radim je zaštita želuca od iritacija."

Gotovo 2500 pacijenata koji su prošli barijatričku operaciju na želucu, u 10 američkih bolnica, uključilo se u studiju da se odredi da li im je operacija povećala rizik od zloupotrebe alkohola i ovisnosti.

Wendy King, sa Univerziteta Pittsburgh, jedna je od autora studije: "U prvoj postoperativnoj godini nije bilo značajnije promjene. Ali, tokom druge godine od operacije, 10,7 posto je prijavilo simptome, što je bilo više od 50 posto povećanja."

Sedamdeset posto pacijenata u studiji prošlo je jednu od najuobičajenih barijatričkih operacija u Sjedinjenim Državama, nazvanu Roux-en-Y želučani bypass.

Operacija može biti izvedena bilo otvaranjem trbušne šupljine ili laparoskopski, dakle uvlačenjem osvijetljene cjevčice kroz mali rez na koži. Jedan manji dio želuca - nazvan kesica - odvoji se klamericama od ostatka i pričvrsti na tanko crijevo, koje također bude time skraćeno. Kod pacijenata koji su prošli Roux-en-Y zahvat, hrana i alkohol prođu vrlo brzo kroz tanko crijevo i proces apsorpcije je mnogo brži, te pacijenti - prema riječima znanstvenika - brzo dostignu svoju razinu tolerancije alkohola. Neki su izvijestili da im je bilo teško kontrolirati količinu alkohola koju konzumiraju.

Znanstvenici nisu otkrili nikakvo povećanje konzumacije alkohola među pacijentima koji su prošli drugačiju vrstu zahvata, nazvanu 'podesivi želučani prsten'. Taj je zahvat manje invazivan i ne odsjeca dijelove želuca i tankog crijeva.

"Važno je da svi pacijenti koji razmišljaju o barijatričkom zahvatu prođu savjetovalište o mogućim povećanim rizicima," upozorava Wendy King.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.
XS
SM
MD
LG