Linkovi

Američka vlada i savjetodavni naučni panel raspravljaju o sigurnosti pesticida atrazina


Atrazin je najčešće korištena kemikalija na farmama u Sjedinjenim Državama i 90 drugih zemalja. U Evropskoj uniji, atrazin je zabranjen od 2004., a neke studije sugeriraju da bi mogao biti štetan po ljudsko zdravlje i po okolinu

U odgovor na pritisak grupa za zaštitu okoline i zahtjeva zakonodavaca, američka nacionalna agencija za zaštitu okoline, EPA, i jedan naučni panel održali su javna saslušanja o rizicima poljoprivrednog pesticida atrazina. To je najčešće korištena kemikalija na farmama u Sjedinjenim Državama i 90 drugih zemalja. U Evropskoj uniji, atrazin je zabranjen od 2004., a neke studije sugeriraju da bi mogao biti štetan po ljudsko zdravlje i po okolinu.

Svake godine, američki farmeri pospu više od 35 miliona kilograma pesticida atrazina na svoja polja kukuruza, šećerne trske, sirka i drugih kultura. No, sve je više naučnih dokaza - uključujući i nalaz manjih količina atrazina u mnogim američkim vodotokovima - koji izazivaju zabrinutost oko sigurnosti njegove upotrebe.

Nedavno je američka savezna agencija za zaštitu okoline, EPA, sazvala naučni savjetodavni panel i održala javna saslušanja o efektima atrazina na ljude i na okolinu.

Steven Bradbury je direktor za programe pesticida, pri EPA: "Vjerojatno se svi slažu da, pri jakoj izloženosti, pri dovoljno velikoj dozi, atrazin može izazvati posljedice."

Tokom četiri dana saslušanja, znanstvenici i aktivisti ponudili su suprotstavljene poglede o sigurnosti atrazina.

Kerry Kriger je na čelu ekološke grupe Save the Frogs. On kaže da je najmanje 200 vrsta vodozemaca u opasnosti od izumiranja. "Ogromna većina biologa u svijetu slaže se da je atrazin ekstremno štetan za vodozemce. Izobilje znanstvene literature iz laboratorija sa svih strana svijeta pokazalo je štetne posljedice atrazina na širok spektar živih vrsta." Kriger kaže da efekti kod žaba uključuju neplodnost, pobačaje, te slabljenje imunog sistema.

No, kompanija Syngenta, glavni proizvođač atrazina, kaže da je taj spoj siguran, što ustvrdilo i nekoliko njezinih znanstvenika na saslušanju, među kojima i Keith Solomon: "Nema jakog dokaza u prilog uzročne veze između izloženosti atrazinu i štetnih posljedica kod vodozemaca, a i riba i reptila."

Vladini znanstvenici također su podnijeli dokaze koji sugeriraju da bi atrazin mogao biti više toksičan po biljke nego po životinje. Steven Bradbury: "U slučaju učinaka na vodene ekosisteme, znanstvenici i stručnjaci razmatraju potencijalne posljedice atrazina na vodene biljke i na čitavu ekostrukturu tih biljaka, na svojevrsnu čitavu kuću tog ekosistema."

Produženje licence za atrazin bit će pred saveznim vlastima slijedeće godine. Savjetodavni panel ima rok od 3 mjeseca da svoje preporuke preda američkoj vladi.
XS
SM
MD
LG