Linkovi

Program 'Hodaj s doktorom' pomaže pacijentima s težim medicinskim stanjem da se uspiju baviti tjelovježbom


Kako pomoći pacijentima i pokazati vlastitim primjerom da i doktori mogu raditi ono što preporučuju pacijentima

Svima nam je dobro poznato da je redovita tjelovježba dobra za zdravlje. No, teško medicinsko stanje, kao, recimo, srčane bolesti ili astma, mogu ideju o izlasku na vježbanje učiniti prilično zastrašujućom. Upravo zato jedan inovativni program u gradovima širom Sjedinjenih Država sparuje pacijente kojima treba tjelovježba sa doktorima koji zajedno s njima vježbaju.

Ovih dana, Mary Halpin voli vježbati. "Ovo hodanje mi je, znate, dalo život!"

Prije šest godina, Halpin je jedva mogla prehodati polovicu bloka. Sada ide dvadeset puta toliko. "Ovisno koliki je blok, mogu ih preći 10 do 12."

Kaže da to zahvaljuje programu tjelovježbe nazvanom 'Walk with a doc', 'Hodaj s doktorom'. Kardiolog Andrew Freeman vodi program u Denveru. "Pokušavamo razbiti barijere i napraviti tako da pacijent može naći svog doktora, razgovarati s njime neformalno i gledati ih kako sami rade ono što preporučuju pacijentima."

Jutro počinje s besplatnim mjerenjem tlaka i kapaciteta pluća. "Dišite normalno. A sada jako udahnite," daje sestra upute jednom pacijentu, a potom odlaze na hodanje.

Evo nekih komentara:

"Počela sam u martu i odonda sam izgubila dva i pol konfekcijska broja, samo hodanjem," kaže jedna sredovječna žena.

"Mama me natjerala..." kaže jedna mlada žena, gurajući pred sobom kolica sa bebom.

"Imam visoki tlak i doktor me pozvao da zajedno hodamo," kaže jedan sredovječni muškarac sa očigledno previše kilograma tjelesne težine.

"Svi nas prelaze, ali nema veze. Važno da hodamo," kaže Diane Kinsella dodajući da je za njenog muža, zbog nedavne operacije srca, sigurnije da hoda sa nekim iz medicinske struke.

Dr. Freeman kaže da se zdravlje često poboljša kad ljudi hodaju najmanje 150 minuta tjedno. "Želite da dođete do znojenja i zapuhanosti, da vam nedostaje zrak i da ne možete govoriti. Onda znate da ste dovoljno dobro vježbali."

Mary Halpin kaže da ovih dana ona više hoda i sama. "Ne osjećam se kao da mi je skoro 75. Osjećam se kao kad mi je bilo 50 godina."
XS
SM
MD
LG