Linkovi

Iransko-američki rapper razbija stereotipe


On nije tradicionalni rapper. Dvadesetčetiri su mu godine, diplomirao je političke nauke, nije odrastao u surovoj gradskoj četvrti i, na koncu, Amerikanac je iranskog porijekla. Na pozornici, naziva se Azad Right

U Sjedinjenim Državama, hip-hop i rap u najvećem dijelu kreativno pripadaju Afro-Amerikancima i Latino-Amerikancima. No, jedan Amerikanac iranskog porijekla nastoji razbiti taj stereotip.

On nije tradicionalni rapper. Dvadesetčetiri su mu godine, diplomirao je političke nauke, nije odrastao u surovoj gradskoj četvrti i, na koncu, Amerikanac je iranskog porijekla. Na pozornici, naziva se Azad Right.

"Biti na sceni je najbolji dio toga... biti u stanju vidjeti tu mladež i reakcije ljudi na tvoju muziku, sve ono na čemu si proveo godinu dana da pripremiš... i vidiš ljude kako kažu 'to je stvarno dobro, razumijem to.' To je ono što me motivira."

Pravo mu je ime Azad Naficy. Sin je Majida Naficyja, slavnog iranskog pjesnika i političkog egzila. Odrastajući, Azad je odlazio na pjesničke večeri svog oca širom svijeta. Kaže da je otac na njega jako utjecao.

"Vidjevši kakve reakcije je on izazivao kod ljudi, to mi je jedan od razloga da sam uvijek želio naći se na pozornici i izraziti svoje osjećaje."

Ali, izražavati se rapom, kao Amerikanac iranskog porijekla, ima svoje izazove.

"Vidio sam mnoge komentare na video snimke na YouTubeu i na raznim blogovima. Recimo: 'kad sam prvi put ovog klinca na webu nisam od njega očekivao rap'."

U Americi, hip-hopom i rapom dominiraju crnački i latino-američki muzičari. Azad Right pokušava razbiti stereotipe.

"To mi je cilj. Vjerujem da nijedna kultura, nijedno kulturno nasljeđe ne smije ostati nezastupljeno u tom žanru."

U prevazilaženju kulturnih granica pomažu mu bivši kolege iz škole, a sada producenti Omid Adami i Jonathan Marquez.

"Ne vjerujem da je svijet ikada vidio nešto poput nas: iransko-američki rapper, iransko-američki producent, portorikansko-gvatemalski producent!" - kaže Marquez.

Već samim time, kaže Omid Adami, njih trojica razbijaju barijere u muzičkoj industriji: "Ova generacija mnogo lakše prihvaća ljude poput nas. Čini mi se da kad jednom naša muzika dopre do masa, mnogo više će ju se cijeniti... mi ćemo definitivno popločati put drugima kao što smo mi koji nismo stvarno vjerovali da bi to bilo moguće."

Ime Azad Right simbolizira što je sve moguće. Rightu su roditelji dali ime Azad, što na Farsiju znači 'sloboda'.

"To je nešto što moji roditelji nisu imali," kaže Azad, dodajući da pokušava muziku lišiti kulturoloških predrasuda. San mu je da uspije u onome što najviše voli - pisanju i izvođenju vlastitih riječi na pozornici.
XS
SM
MD
LG