Linkovi

NASA lansirala lovca na crne rupe


Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira lansirala je u svemir teleskop koji je dizajniran da traži i proučava crne rupe, te još uvijek misteriozne svemirske tvorbe za koje znanstvenici vjeruju da leže u središtu svake velike galaksije, uključujući i naš Mliječni put

Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira lansirala je u svemir teleskop koji je dizajniran da traži i proučava crne rupe, te još uvijek misteriozne svemirske tvorbe za koje znanstvenici vjeruju da leže u središtu svake velike galaksije, uključujući i naš Mliječni put.

Crne rupe. Njihova privlačna sila je tako jaka da im ne može pobjeći niti svjetlost. Kako budu plinovi, prašina i zvijezde usissani u nju, tako se taj materijal ubrzava i zagrijava, stvarajući snažne emisije rendgenskih zraka. Sada je NASA lansirala lovca na crne rupe, novi teleskop nazvan NuSTAR.

Paul Hertz je direktor NASA-inog odjela za astrofiziku: „Zvijezde, nebule i crne rupe emitiraju rendgenske zrake, iste onakve kakve koristimo u medicinskim rendgen uređajima, a one ne mogu biti detektirane sa površine Zemlje. Ali, teleskop NuSTAR fokusirati će svoju digitalnu kameru na te zrake i poslati snimke natrag na Zemlju, na znanstvenu analizu.“

Znanstvenici očekuju da će početi dobivati podatke oko mjesec dana nakon lansiranja teleskopa. Te će podatke proučavati čitav niz ljudi širom svijeta, kao i glavna znanstvenica projekta Fiona Harrison: „NuSTAR će otvoriti novi prozor prema svemiru time što je prvi teleskop koji fokusira visokoenergetske rendgenske zrake. Njegove će snimke stoga biti 10 puta oštrije i 100 puta osjetljivije nego ijedan teleskop koji radi u tom dijelu spektra.“

Ovo je slika koja pokazuje sjaj stotina ogromnih crnih rupa u svemiru. NASA kaže da je to najbolje što sadašnji teleskopi mogu pružiti. Ali, ova simulacija pokazuje što NASA očekuje da će NuSTAR vidjeti kada bude pretraživao ekstragalaktičko nebo.

Otprilike tjedan dana nakon lansiranja, na NuSTAR-u će se otvoriti 10 metara dug jarbol, te odvojiti ogledala od detektora. To osigurava udaljenost potrebnu da bi se rendgenske zrake fokusiralo u oštre slike.

Teleskop će biti u stanju pronaći crne rupe sakrivene iza zastora od prašine i plina. Isto tako će moći reći kojom brzinom crna rupa rotira što će znanstvenicima pomoći da razumiju kako nastaju crne rupe.

„Kao u svim NASA-inim misijama, otkriti ćemo neočekivane stvari koje će nas navesti na pitanja i odgovore koje sada ne možemo ni pretpostaviti,“ kaže Paul Hertz.

Jedan od ciljeva NuSTAR-a je, kako kažu NASA-ini znanstvenici, da prebroji kolabirane zvijezde i crne rupe u svemiru.
XS
SM
MD
LG