Linkovi

Svjetski dan bez pušenja daje rezultate


Googleov pretraživač omogućio znanstvenicima da točno odrede učinak jednog takvog dana

Jučer je bila 25. godišnjica Svjetskog dana bez duhana, koji je uvela Svjetska zdravstvena organizacija da bi privukla pažnju na razorne zdravstvene posljedice uživanja duhanskih proizvoda. Na ranijim godišnjicama, stručnjaci nisu mogli reći da li je postojanje tog dana imalo ikakvog učinka na ljude da prestanu pušiti. No, to se promijenilo.

Svake godine, Amerikanci posvete veliku pažnju danu nazvanom Great American Smoke Out, kada se pušače potiče da se na jedan dan odreknu cigareta. Odjednom prestati s nekom navikom naziva se 'postati mrzli puran'. U Knoxvilleu, u Tenesiju, pušači su na jedan takav dan mogli svoje cigarete dati u zamjenu za stvarnu mrzlu puretinu.

Takve jednodnevne prigode obično dobiju odgovarajući publicitet, ali je bilo nemoguće znanstveno utvrditi koliko su one zaista efikasne. No, Googleov pretraživač je sve to promijenio.

Joanna Cohen na čelu je globalne inicijative protiv duhana u Školi javnog zdravlja Univerziteta Johns Hopkins: "Danas, s alatima koje nudi Google News i sposobnošćuda analiziramo rezultate pretraživanja na internetu, možete točno odrediti učinke određenih dana."

Znanstvenici su za svoju studiju odabrali nekoliko država Južne Amerike zbog jedinstvenog jezika, španjolskog, koji se u njima govori. Ono što su ustanovili obodrilo je javnozdravstvene funkcionere koji pokušavaju navesti ljude da prestanu pušiti.

Vodeći autor studije John Ayers govorio je za Glas Amerike putem Skypea: "Ako pogledate koliko ljudi odlazi pretraživati pitanja poput kako prestati pušiti - što bi bio logičan korak nakon takvog tematskog dana - onda u prosjeku vidite oko 40 posto povećanja takvih pretraga u svim tim zemljama od 2000. na ovamo."

Znanstvenici kažu da bi takav porast interesa za prestanak pušenja mogao imati ogromne učinke po zdravlje.

"Naša studija pokazuje da Svjetski dan bez duhana ima značajan učinak na porast zanimanja i svijest o prestanku pušenja u tim zemljama u razvoju," kaže Ayers.

Znanstvenici kažu da bi ta informacija mogla pomoći ministarstvima zdravstva u zemljama širom svijeta jer, ako znaju da su njihovi građani zainteresirani, onda im ta ministarstva mogu pružiti još bolje informacije o tome kako da prestanu pušiti.
XS
SM
MD
LG