Linkovi

Švicarci ubjedljivom većinom glasali za legalizaciju istopolnih brakova


Beberapa pasangan berfoto bersama di ibu kota swiss, Bern, setelah proses referendum yang dilakukan di negara tersebut pada Minggu (26/9) memutuskan untuk mengakui pernikahan pasangan sesama jenis. (Foto: AFP/Fabrice Coffrini)
Beberapa pasangan berfoto bersama di ibu kota swiss, Bern, setelah proses referendum yang dilakukan di negara tersebut pada Minggu (26/9) memutuskan untuk mengakui pernikahan pasangan sesama jenis. (Foto: AFP/Fabrice Coffrini)

Građani Švajcarske su ubedljivom većinom glasali za legalizaciju istopolnih brakova, pokazuju konačni rezultati referenduma održanog u nedjelju (26. septembra).

Prema zvaničnim rezultatima, za tu mjeru je glasalo 64,1 odsto izašlih birača, i više od polovine ukupnog broja birača u svakom od 26 kantona u Švajcarskoj.

Švajcarska će se time pridružiti mnogim zemljama zapadne Evrope, a ministarka pravde Karin Keler-Suter navela je da će Vlada brzo primjeniti odluku, koja može da stupi na snagu 1. jula.

"Sa ovim će svi parovi u budućnosti biti tretirani jednako pred zakonom: svi mogu da stupe u građanski brak, sa istim pravima i obavezama", navela je Keler-Suter.

Švajcarski parlament i vlada su pre referenduma podržali meru "brak za sve", koja predstavlja ključni korak za veća prava homoseksualaca i lezbejki u zemlji.

Istopolna građanska partnerstva dozvoljena su u Švajcarskoj od 2007. godine.

Na osnovu referenduma prava istopolnih partnera biće izjednačena sa pravima heteroseksualnih, pošto će im biti omogućeno da usvajaju djecu i da stiču državljanstvo na osnovu braka sa istopolnom osobom, a lezbijskim parovima da koriste donaciju sperme.

Protivnici "braka za sve" tvrdili su da bi zamjena građanskog partnerstva punim bračnim pravima za istopolne partnere ugrozila porodice zasnovane na zajednici muškarca i žene.

Kampanja je bila prepuna uzajamnih optužbi za nefer taktike, uz obostrano cijepanje plakata, i prijave brojnih verbalnih napada i uvreda na račun pripadnika LGBT populacije.

Švajcarska, tradicionalno konzervativna zemlja sa 8,5 miliona stanovnika, dala je pravo glasa svim ženama tek 1990. godine.

Većina zemalja Zapadne Evrope priznaje istopolne brakove, dok većina država Centralne i Istočne Evrope ne dozvoljava brak dva muškarca ili dvije žene.

Švajcarci su se izjašnjavali i o prijedlogu ljevičarskih grupa da bude povećan porez na prihode od ulaganja i kapitala, poput dividendi ili zarada od iznajmljivanja nekretnina, radi obezbjeđivanja bolje preraspodjele i poštenijeg oporezivanja.

Protiv tog prijedloga izjasnilo se 64,9 odsto izašlih birača, što nije iznenađenje jer je Švajcarska poznata po relativno niskim porezima i kao "poreski raj" za mnoge od najbogatijih ljudi na svijetu. Nijedan kanton nije glasao za taj prijedlog.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG