Linkovi

Šolc: Rusija će trpiti najteže posljedice, vrijeme za nastavak pregovora sa Balkanom


Njemački kancelar Olaf Šolc govori u Bundestagu (REUTERS/Lisi Niesner)
Njemački kancelar Olaf Šolc govori u Bundestagu (REUTERS/Lisi Niesner)

Moskva je prekršila sva pravila međunarodnog poretka kada je upotrijebila silu da bi mijenjala granice, i Rusija će biti ta koja će trpiti najteže posljedice toga, rekao je u ponedeljak njemački kancelar Olaf Šolc.

Potreba da se garantuje bezbjednost u Evropi jedna je od ključnih percepcija u poslijeratnom periodu u pogledu koje su se svi, uključujući i Rusiju, saglasili poslije 1990-tih, rekao je Šolc na konferenciji za novinare poslije sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

"Na to može biti samo jedan odgovor. Prvo, pozivamo Rusiju da zaustavi rat. Drugo je da toliko ojačamo da se napad na članicu Evropske unije ili NATO-a ne dogodi, zato što smo dovoljno jaki da na to odgovorimo", poručio je njemački kancelar.

Takođe je naglasio da je potrebno, što je prije moguće, započeti pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom o pristupanju EU zato što bi, kako je ocijenio, Zapadni Balkan zbog bilo kakvog odlaganja bio ranjiviji na spoljni uticaj.

"Jasno je i Njemačkoj i Švedskoj da EU mora da nastavi institucionalne reforme da bi imala kapacitete za proširenje", rekao je Šolc.

XS
SM
MD
LG