Linkovi

Guterres: Naš svijet je paralisan i u opasnosti


Generalni sekretar UN Antonio Guterres.
Generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je svjetske lidere da su zemlje svijeta "zakočene u ogromnoj globalnoj difunkciji", i da nisu spremne ili voljne da rješavaju probleme koji ugrožavaju budućnost čovječanstva i planete.

"Naš svijet je u opasnosti, i paralisan je", upozorio je na početku opšte debate 77. zasjedanja Generalne skupštine.

Guterres je naglasio da nada i dalje postoji, ali je upozorio na negativan uticaj rata u Ukrajini i širenja brojnih sukoba u svijetu, klimatsku krizu, teške finansijske situacije zemalja u razvoju i zastoje u ostvarivanju ciljeva UN do 2030, uključujući okončanje ekstremnog siromaštva i garantovanje kvalitetnog obrazovanja za svu djecu svijeta.

Također je upozorio na brojne signale upozorenja - "crvene lampice" koje prate nove tehnologije, uprkos njihovom potencijalnom doprinosu u liječenju bolesti i povezivanju ljudi.

Guterres je rekao da su platforme društvenih medija zasnovane na modelu „koji unovčava gnjev i negativnost“. Vještačka inteligencija, kako je rekao, „kompromituje integritet informacionih sistema, medija i, zapravo, samu demokratiju”.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je prvi svjetski lider koji se obratio Generalnoj skupštini UN, iskoristivši svoj govor da promoviše zasluge svoje administracije uoči izbora u svojoj zemlji sljedećeg mjeseca.

Američki predsjednik Joe Biden trebalo je, po tradiciji, da govori drugi, ali je njegov govor pomjeren za srijedu zbog učešća na sahrani kraljice Elizabete Druge.

Generalna skupština UN, 77. po redu, biće održana u sjenci rata u Ukrajini, najgoreg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, koji je uzrokovao i krize sa hranom i energentima.

Ove godine na listi govornika nalaze se predstavnici 150 zemalja, što govori da UN i dalje ostaju mesto sastanka lidera, uprkos sukobima.

Na sastanku u ponedjeljak promovisani su globalni ciljevi UN za 2030. godinu - okončanje ekstremnog siromaštva, obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svu djecu, uspostavljanje rodne jednakosti.

Šef UN-a rekao je da neke stvari sa agende, poput obrazovanja, radnih mjesta i jednakosti žena i djece, dostupnosti zdravstvene zaštite i klimatskih promjena - ne mogu da čekaju. Pozvao je države i privatne investitore da u to ulože novac.

Ove godine na Generalnoj skupštini UN govoriće predstavnici 193 zemlje, uživo, sa jednim izuzetkom - predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se preko unaprijed snimljene poruke.

Debatu će otvoriti Brazil, koji već sedam decenija to čini, a drugi govornik obično je američki predsjednik.

Ali, pošto je Biden prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge u ponedjeljak, njegov govor pomjeren je za srijedu. Umjesto Bidena, drugi govornik biće predsjednik Senegala.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG