Linkovi

Šef Mornarice za VOA: SAD iz blizine posmatraju vježbe Irana u Perijskom zalivu


Arhiva - Na ovoj fotografiji napravila i objavila poluzvanična novinska agencija Fars 7. aprila 2015, iranski ratni brod Ablorz, priprema se za napuštanje iranskih voda u moreuz Hormuz. Moreuz, na istočnoj ivici Perijskog zaliva, jedan je od najvažjijih svjetskih trgovinskih puteva.
Arhiva - Na ovoj fotografiji napravila i objavila poluzvanična novinska agencija Fars 7. aprila 2015, iranski ratni brod Ablorz, priprema se za napuštanje iranskih voda u moreuz Hormuz. Moreuz, na istočnoj ivici Perijskog zaliva, jedan je od najvažjijih svjetskih trgovinskih puteva.

Sjedinjene Države pažljivo prate iranske pomorske vežbe u Persijskom zalivu i sačuvaće slobodu plovidbe preko tih strateških vodeinih puteva koje Iran prijeti da će blokirati, rekao je čelnik Mornarice SAD za Glas Amerike (VOA) u četvrtak.

"Oni vrše vježbe. Mi ih posmatramo iz blizine", rekao je admiral John Richardson, šef mornaričkih operacija, u eksluzivnom intervjuu. Zasigurno, nastavićemo da održavamo slobodu navigacije kroz ovaj veoma važan moreuz Hormuz".

Mornarica SAD brani norme pomorskog saobraćaja, koje dozvoljavaju prolaz kroz uske tjesnace. Lociran na istočnoj ivici Persijskog zaliva, moreuz Hormuz jedan je od najvažnijih izvoznih ruta na svijetu.

Iranski Korpus islamske revolucionarne garde nedavno je zaprijetio blokadom tjesnaca, a zvaničnici SAD rekli su Glasu Amerike da su se desetine brodova okupile zbog iranske vojne vježbe.

"Pozicija za odgovor"

Ukoliko Iran pokuša da presječe tu rutu slobodne trgovine, kaže Richardson, Mornarica SAD i njeni saveznici koji operišu u regionu, biće "kadri da odgovore na tu prijetnju".

"Ukoliko treba da postanemo oštriji, pa - u poziciji smo da odgovorimo na to", rekao je on za VOA.

Mornarica SAD ima nosač aviona u tom regionu od marta. Odbrambeni zvaničnici SAD rekli su za VOA da je razarač naoružan vođenim raketama, USS Salivans, unutar Persijskog zaliva i da je nekoliko drugih brodova stacionirano u Bahreniu.

"Ne treba mi previše upozorenja da bih bio u stanju da odgovorim i pošaljem nekog tamo", rekao je Richardson za VOA.

Drugi odbrambeni zvaničnik SAD rekao je za VOA da nosači aviona nisu uvijek potrebni da bi se bio efektivan, ukazujući na nedavne udare u Siriji koji su izvedeni sa razarača, podmornice, krstarice i iz američkih aviona bombardera, uz pomoć Britanije i Francuske.

Tenzije između Irana i Sjedinjenih Država rastu od maja, kada je predsjednik SAD Donald Trump objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa glavnim svjetskim silama, kako bi se obuzdale iranske nuklearne ambicije.

Prošle nedjelje, američki sekretar za odbranu, Jim Mattis, upozorio je Iran da ne zatvara moreuz Hormuz, rekavši da bi to bio napad na međunarodnu plovidbu, za koji je rekao da bi mogao da izazove "međunarodni odgovor kako bi se, čime god bude potrebno, ponovo otvorile pomorske linije".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG