Linkovi

Šef diplomatije Nijemcima: Dižite se iz fotelje, borite se protiv rasizma!


Njemački ministar inostranih poslova Heiko Mass
Njemački ministar inostranih poslova Heiko Mass

Njemački ministar spoljnih poslova poručio je svojim sunarodnicima u nedjelju da su previše lijeni kada dođe do borbe protiv rasizma i borbe za demokratiju.

"Moramo da ustanemo iz fotelje i otvorimo usta", rekao je Heiko Maas u intervjuu za njemački nedeljnik Bild am Sonntag. "Našoj generaciji je data sloboda, vladavina prava i demokratija kao poklon. Mi ne moramo da se borimo za to; (sada) mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo".

Massovi komentari uslijedili su nakon subotnjih demonstracija oko 4.500 ekstremnih desničara u Chemnitzu, koji su se okupili protiv migranata nedjelju dana nakon što je Nijemac ubijen u tom gradu u istočnom dijelu zemlje. Njega su navodno ubila dvojica migranata iz Iraka i Sirije. Oko 4.000 ljevičara takođe je demonstriralo kroz grad u kontramitingu, a 1.800 policajaca raspoređeno je da bi zadržali grupe razdvojene.

Demonstranti nose njemačke zastave tokom okupljanja u Chemnitzu, istočna Njemačka, 1. septembra 2018.
Demonstranti nose njemačke zastave tokom okupljanja u Chemnitzu, istočna Njemačka, 1. septembra 2018.

Tokom skupova povrijeđeno je 18 ljudi, uključujući i tri policajca. Skupovi su u određenim trenucima bili vrlo napeti, pogotovo nakon što je policija okončala marš desničara.

Nakon što su mitinzi bili završeni, manje grupe demonstranata sukobile su se međusobno, izvijestila je policija.

Policajci se pripremaju za miting u Chemnitzu, istočna Njemačka, 1. septembra 2018.
Policajci se pripremaju za miting u Chemnitzu, istočna Njemačka, 1. septembra 2018.

Soeren Bartol, poslanik socijaldemokrata u Bundestagu, tweetovao je nakon okončanja protesta da su njega i njegovu grupu "napali nacisti" koji su pocijepali njihove stranačke zastave i fizički napali neke od njih.

Desničarski ekstremisti i ljevičarske grupe već su se sukobile u Chemnitzu u ponedjeljak, dan nakon smrti 35-ogodišnjeg Nijemca.

Tenzije koje su počele da rastu prošle nedjelje u Chemnitzu, uticale su na narastanje podjele po pitanju njemačkih aktuelnih napora da se prihvati priliv više od milion izbjeglica i migranata koji tragaju za poslom, od 2015.

Krajnja desnica kontinuirano kritikuje odluku kancelarke Angele Merkel da dopusti ulaz stotinama hiljada tražilaca azila iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije, Iraka i Avganistana.

U ponedeljak, hiljade ljudi trebalo bi da ponovo otpujutu u Chemnitz, ovog puta kako bi besplatno prisustvovali koncertu na otvorenom koji su na brzinu organizovali neki od najpopularnijih bendova u zemlji, uključujući i rok grupu Tote Hosen, i kako bi ustali protiv krajnje desnog nacionalizma i antiimigrantskih predrasuda.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG