Linkovi

Đoković ne ide na US Open


Novak Đoković sa peharom nakon osvojenog teniskog turnira u Wimbledonu. (Foto: Reuters/Matthew Childs)
Novak Đoković sa peharom nakon osvojenog teniskog turnira u Wimbledonu. (Foto: Reuters/Matthew Childs)

Novak Đoković neće nastupiti na US Openu u New Yorku zato što nije vakcinisan protiv koronavirusa, a SAD i dalje ne dozvoljavaju ulazak u zemlju strancima koji nisu vakcinisani.

Đoković je na Twitteru objavio da se povlači sa posljednjeg Grand Slama turnira ove godine, nekoliko sati prije nego što je obavljen žrijeb.

„Nažalost, ovog puta neću moći da otputujem u New York na US Open“, napisao je Đoković, poželivši sreću svojim kolegama.

Poručio je da i će očuvati dobru formu i pozitivan duh, te čekati priliku da se ponovo takmiči.

Turnir počinje sljedećeg ponedjeljka.

Đoković ovog ljeta nije igrao ni na jednom turniru poslije Wimbledona, koji osvojio po sedmi put u karijeri, s obzirom da su najveći turniri održani u SAD-u i Kanadi, dvije zemlje koje nevakcinisanim stranim državljanima ne dozvoljavaju ulazak na svoju teritoriju.

Novak Đoković zastupa stav da se neće vakcinisati, čak i ukoliko ga to onemogućava da nastupi na pojedinim turnirima.

Teniski savez Sjedinjenih Država objavio je da će poštovati zvanične smjernice u vezi sa vakcinacijom za ovogodišnje izdanje US Opena.

Inače, na turniru ne važi pravilo obavezne vakcinacije, što znači da nevakcinisani američki državljanin može da se takmiči, a publika neće imati obavezu da nosi maske.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG