Linkovi

Čovjek naoružan strijelom i lukom ubio najmanje pet osoba u Norveškoj


Police officers investigate at the scene where an arrow was shot into a wall after several people were killed and others were injured by a man using a bow and arrows to carry out attacks, in Kongsberg, Norway, October 13, 2021.

Najmanje pet osoba je ubijeno, a nekoliko povrijeđeno u Norveškoj kada ih je napao čovjek naoružan strijelom i lukom, potvrdili su iz policije.

"Čovjek je koristio luk i strelicu ... za neke od napada", rekao je novinarima šef policije Oeyvind Aas. Policija istražuje da li je koristio i drugo oružje, rekao je Aas.

Policija je navela da se napad dogodio oko 18:30 po lokalnom vremenu u gradu Kongsbergu, na jugu Norveške.

Aas je potvrdio da je osumnjičeni uhapšen i da izgleda kako je djelovao sam.

Osumnjičeni se navodno kretao po cijelom gradu, a vlasti su ogradile nekoliko velikih područja. Mediji izvještavaju da je počeo napad iz supermarketa Coop Extra na zapadnoj strani Kongsberga.

Motiv napadača još nije jasan, rekao je Aas, ali policija nije isključila terorizam. “Prirodno je da razmatramo radi li se o terorističkom činu. No, čovjek nije ispitan i prerano je za bilo kakav zaključak."

Navodno je na licu mjesta na desetine vozila hitne pomoći, uključujući vozila hitne pomoći, policijske automobile i helikoptere.

Kari Anne Sand, gradonačelnica Kongsberga, izjavila je za VG da je napad "tragedija za sve koji su umiješani. Nemam riječi. " Sand je rekla da je sastavljen krizni tim za pomoć pogođenima. "Činimo sve što možemo", dodala je.

Ubrzo nakon napada, uprava nacionalne policije Norveške saopćila je da je naredila službenicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija obično nije naoružana, ali policajci po potrebi imaju pristup oružju i puškama.

“Ovo je dodatna mjera opreza. Policija zasad nema naznaka da je došlo do promjene nacionalnog nivoa prijetnje ”, navodi se u saopćenju policije.

Izvor: BBC, Guardian

XS
SM
MD
LG