Linkovi

Četiri američka vojnika poginula tokom NATO vježbe u Norveškoj


ARHIVA - Letjelica MV-22B Osprej tokom NATO vježbe u Ukrajini (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)
ARHIVA - Letjelica MV-22B Osprej tokom NATO vježbe u Ukrajini (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Četiri američka vojnika su poginula kada im se srušio avion tokom NATO vježbe u sjevernoj Norveškoj, saopštile su u subotu norveške oružane snage. 

Letjelica V-22B Osprej, američkih marinaca, učestvovala je u dugo planiranoj vojnoj vežbi "Hladan odgovor"(Cold Response), za odbranu norveške teritorije po niskim temperaturama u slučaju napada.

Spasilačke ekipe došle su do mjesta nesreće rano u subotu nakon što helikopteri nisu mogli da slete zbog lošeg vremena, snažnog vjetra i obilne kiše. Prema lokalnoj meteorološkoj službi, postojala je opasnost i od lavina u tom području.

"Policija je došla do mjesta gdje se avion srušio u 1:30 ujutro po srednjeevropskom vremenu. Nažalost, potvrdila je da su sve četiri osobe u avionu stradale", saopštio je Ivar Bo Nilson, šef operacija u policiji Nordlanda.

Norveške oružane snage kasnije su saopštile da je riječ o "američkoj posadi" Ospreja. Policija je zbog loših vremenskih uslova morala da obustavi istragu uzroka nesreće, ali planira da je nastavi čim to uslovi na terenu dozvole.

Norveška vojska je saopštila da će se vojna vježba, u kojoj učestvuje 30.000 trupa iz 27 zemalja, nastaviti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG