Linkovi

2020 SAD glasaju

Arizona i zvanično potvrdila Bidenovu pobjedu

ARHIVA - Brojanje glasova u Arizoni (Foto: Reuters/Jim Urquhart)

Zvaničnici Arizone u ponedjeljak su potvrdili rezultate izbora u toj državi i tako ozvaničili tijesnu pobjedu demokrate Joea Bidena nad aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji advokati i dalje iznose neosnovane tvrdnje o krađi tokom prebrojavanja glasova.

Državna sekretarica, iz Demokratske stranke, Katie Hobbs​, potvrdila je rezultate u prisustvu guverenera Douga Duceyja​ i glavnog tužioca Marka Brnovića, koji su obojica republikanci, i glavnog sudije Vrhovnog suda Arizone Roberta Brutinela.

Biden je tek drugi demokrata koji je pobijedio u Arizoni u posljednjih 70 godina. Prema konačnim rezultatima izbora, osvojio je 10.457 ili 0,3 odsto glasova više od Trumpa, od ukupno gotovo 3,4 miliona. Demokratski elektori, njih 11, sastaće se 14. decembra da bi formalno dodijelili elektorske glasove Bidenu.

Tužbe, kojim su Trumpov izborni štab i njegove pristalice pokušale da ospore izborne rezultate, bile su uglavnom neuspješne dok Trump i dalje iznosi neosnovane optužbe o izbornoj prevari i odbija da prizna poraz.

Nema dokaza o rasprostranjem nepravilnostima tokom izbora, a izborni zvaničnici iz obje stranke javno su saopštili da je glasanje proteklo bez problema, dok su međunarodni posmatrači potvrdili da nije bilo ozbiljnih neregularnosti, podsjeća AP.

Sudija u Phoenixu je prošle nedjelje odbacio pokušaj Republikanske stranke Arizone da odloži potvrdu izbornih rezultat u okrugu Maricopa, kao i tužbu kojom se tražilo ponovno prebrojavanje dijela glasova.

U međuvremenu, Trumpovi advokati Rudy Giuliani i Jenna Ellis​ su u hotelu u Phoenixu održali sastanak na kojem su iznijeli tvrdnje o nepravilnostima tokom brojanja glasova u Arizoni. Međutim, nisu iznijeli dokaze za tvrdnje o rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Na pretresu, koji bi trebalo da traje nekoliko sati, učestvuje devet republikanskih članova državne skupštine. Predsjedavajući oba doma odbacili su njihov zahtjev da se pretres održi u skupštini.

Potvrda rezultata omogućila je demokrati Marku Kellyju​ da zauzme mjesto u Senatu, poslije vanrednih izbora za popunjavanje položaja upražnjenog poslije smrti senatora Johna McCaina 2018. godine. Kelly bi u srijedu trebalo da položi zakletvu u Washingtonu.

Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu poslije ručnog brojanja glasova

Ručno prebrojavanje glasova u Georgiji, 16. novembar 2020. (Foto: AP)

U Georgiji je u četvrtak završeno ponovno ručno prebrojavanje glasova poslije kojeg je potvrđeno da je demokrata Joe Biden pobijedio aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u toj saveznoj državi, što je još jedan neuspjeh u predsjednikovoj kampanji da preokrene rezultat izbora i zadrži vlast, prenosi agencija Reuters. 

Državni sekretar Georgije Brad Raffensperger rekao je da "nema sumnje" da će konačan rezultat biti sertifikovan u petak.

Biden ima 12.284 glasova više od Trumpa, neznatno manje od prednosti koju je imao prije novog brojanja.

"Rezultati novog prebrojavanja glasova veoma su blizu onima koji su prijavljeni tokom izborne noći", rekao je Raffensperger za lokalnu TV stanicu.

Trump ima mali broj opcija da preokrene rezultat izbora na kojima je Biden osvojio 306 elektorskih glasova a Trump 232. Novoizabrani predsjednik takođe ima 5,8 miliona glasova više na nacionalnom nivou.

Biden je u četvrtak ocijenio da je "neodgovorno" to što Trump dovodi u pitanje njegovu izbornu pobjedu.

Nakon virtuelnog sastanka sa guvernerima, Biden je naglasio da nije zabrinut da će Trumpovo odbijanje da prizna poraz spriječiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji".

U Pennsylvaniji​, gdje je Biden pobedio sa 82.000 glasova više od Trumpa, Trumpov izborni štab zatražio je od sudije da aktuelnog predsjednika proglasi pobjednikom, navodeći da bi državna skupština u kojoj republikanci imaju većinu trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj saveznoj državi.

U Wisconsinu, Trumpova kampanja platila je za djelimično prebrojavanje glasova, mada izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bidenovu prednost od 20.000 glasova u toj državi koja ima 10 elektorskih glasova.

"Dublji problem"

Izborni štab aktuelnog predsjednika podnio je tužbe u nizu država, ali za sada bez mnogo uspjeha.

Trumpov advokat Rudy Giuliani rekao je u četvrtak da kampanja povlači tužbu kojom su osporavani rezultati izbora u Michiganu, gdje je ove nedjelje potvrđena Bidenova pobjeda.

Republikanci su prvobitno blokirali potvrdu rezultata u Wayneu, najvećem okrugu u Michiganu, da bi zatim promijenili odluku posle oštre reakcije javnosti.

Međutim, republikanski članovi biračkog odbora okruga Wayne u srijedu su potpisali izjavu kojom su pokušali da ipak ponište potvrdu Bidenove pobjedu, navodeći da su pristali na sertifikaciju rezultata pod pritiskom. Portparol kancelarije državnog sekretara Michigana rekao je da njihove izjave nisu zaustavile potvrdu rezultata.

Republikanska članica odbora Monica Palmer u četvtak je potvrdila agenciji Reuters da ju je Trump zvao poslije potvrde rezultata.

Bidenova kampanja saopštila je da su tužbe pravno neosnovane. Nekoliko uglednih advokatskih kompaniija odlučilo je da se povuče iz pravnih postupaka, zbog čega napore Trumpove kampanje sada predvodi Giuliani.

Trump je u četvrtak na Twitteru najavio da će u podne po lokalnom vremenu biti održana konferencija za novinare na kojoj će advokati govoriti o "održivom putu do pobjede".

Državni i federalni izborni zvaničnici, kao i eksperti, kažu da Trumpov argument da je pokraden na izborima zbog rasprostranjenih nepravilnosti nije utemeljen činjenicama.

Međutim, Trumpove tvrdnje ipak utiču na povjerenje javnosti u američku demokratiju. Prema anketi Reutersa i Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, oko polovine republikanaca veruje da je Trump "pravi" pobjednik izbora.

Glavna izborna zvaničnica Arizone, demokrata Kattie Hobs, rekla je da ona i njena porodica dobijaju pretnje nasiljem i zatražila od Trumpa da prestane da dovodi u pitanje rezultat, prema kojem je u toj državi izgubio za nešto više od 10.000 glasova.

"Prijetnje su simptom dubljeg problema u našoj državi i zemlji - stalnog i sistematskog podrivanja međusobnog i poverenja u naš demokratski proces", navela je Hobbs u saopštenju.

Trumpova administracija za sada odbija da prizna Bidenovu pobedu, zbog čega je i u zastoju predaja vlasti uoči inauguracije 20. januara.

Biden je u srijedu rekao da odlaganje početka procesa tranzicije spriječava njegov tim da isplanira nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja se ponovo ubrzano širi u zemlji.

Potvrđeni izborni rezultati u okrugu Wayne u Michiganu

Pristalice Donalda Trumpa ispred državne skupštine u Michiganu.

Izborni rezultati u Wayneu, najvećem okrugu u američkoj državi Michigan, jednoglasno su potvrđeni u utorak uveče – pošto su njihovo usvajanje prethodno privremeno blokirali republikanci - što je moglo da odloži proglašavanje pobjede na predsjedeničkim izborima demokratskog kandidata Joe Bidena u toj državi.

Odbor koji je donio odluku o usvajanju izbornih rezultata zasjedao je pošto su republikanci i pristalice aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa danima podnosili tužbe kojim su osporavali rezultate glasanja – tvrdeći da su prebrojavanje glasova obilježile prevare i nepavilnosti.

Sudije koje su donijele odluku o potvdi rezultata glasanja nisu ponašli dokaze za to i odbacili zahtjeve da zaustave poces.

Biden je u okrugu Wayne, koji je inače uporište demokata u državi Michigan, osvojio dvostruko više glasova od Trumpa. U državi Michigan je, prema potvrđenim rezultatima, imao 146.000 od republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima.

Monica Palmer, republikanska predstavnica u biračkom odboru okruga Wayne, rekla je da su kod nekih glasova pristiglih poštom u pojedinim dijelovima Detroita uočene nepravilnosti, dok je demokrata Jonathan Kinloch​ ocijenio da je "bezobzirno i neodgovorno" ne potvrditi rezultate izbora.

Birački odbor se sastao pošto je sudija odbacio tužbu republikanaca i Trumpovih saveznika u kojoj su tvrdili da je bilo nepravilnosti u brojanju glasova poštom, jer nisu pronađeni dokazi za to.

Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer​ rekla je da su predstavnici okruga Wayne stavili stranačku politiku iznad svojih dužnosti. Ipak, rekla je da očekuje da će izborna komisija potvrditi rezultate i završiti posao.

Advokatica Trumpove kampanje Jenna Ellis ​ smatra da je ovo "velika pobjeda" za predsjednika i kaže da bi ovo moglo da otvori put republikancima koji su na vlasti u saveznim državama da izaberu elektore, ako izborne komisije ne potvrde rezultate.

Ipak, malo je vjerovatno da će se takav scenario, suprotan volji glasača, dogoditi u Michiganu, jer republikanci u drugim odborima nisu iskazali interesovanje za to.

Trumpova kampanja je do sada podnijela šest tužbi u Michiganu, ali za sada nisu pronađeni dokazi za neregularnosti na izborima.

Trump otpustio zvaničnika koji je tvrdio da nema izborne prevare

U.S. Department of Homeland Security Under Secretary Chris Krebs

Dvije nedjelje poslije zatvaranja birališta i projekcija da je izgubio izbore, predsjednik SAD Donald Trump je na Twitteru je objavio da je otpustio direktora Agencije za cyber bezbjednost i infrastrukturu (CISA) Chrisa Krebsa zbog, kako je naveo, "izuzetno netačne" tvrdnje o izborima.

Trump je ponovo tvrdio da su izbori obilježeni masovnim neregularnostima i prevarama.

"Chris Krebs odlazi sa mjesta direktora Agencije sa cyber bezbjednost i infrastrukturu, i to stupa na snagu odmah", napisao je Trump.

Krebs je odmah odgovorio na to na Twitteru.

"Bila mi je čast da služim. Uradili smo ispravnu stvar. Odbranite danas, osigurajte sutra", naveo je on.

Trump, od kako su završeni izbori, tvrdi da su pokradeni i da su glasovi poštom neregularni, te da je njegov protivnik Joe Biden osvojio neke države zahvaljujući prevari.

Ipak, dokaza o ovim Trumpovim tvrdnjama nema, a uprkos tužbama njegove kampanje, ni rezultati u pojedinim savezim državama nisu promijenjeni.

Prošle nedjelje, nekoliko federalnih i državnih zvaničnika, uključujući i Krebsa, saopštilo je da su optužbe o izbornoj prevari neosnovane.

"Izbori 3. novembra su bili najsigurniji u američkoj istoriji. Nema dokaza o tome da su neki glasovi izgubljeni ili na drugi način kompromitovani", navedeno je u zajedničkom nalazu organizacija za praćenje bezbjednosti izbora.

Krebs se i lično aktivno uključivao u demantovanje glasina i neosnovanih optužbi i na Twitteru često teorije zavjere nazivao besmislicama.

Grupa od 59 stručnjaka za bezbjednost izbora je u ponedjeljak podržala nalaze da su izbori bili regularni, a Krebs je to objavio na svom prethodnom Twitter nalogu. Pretpostavlja se da je to razbijesnilo predsjednika Trumpa.

Agencija Reuters prenijela je ranije da je Krebs kolegama kazao da očekuje otkaz iz Bijele kuće.

Njegovo otpuštanje osudili su predstavnici drugih organizacija za bezbjednost, ali i demokrate i pojedini republikanci.

"Predsjednik Trump se sveti direktoru Krebsu i drugima koji su radili svoj posao. To je patetično, ali nažalost i predvidivo", izjavio je predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma Adam Schiff.

Nekadašnji predsjedavajući senatskog Odbora za obavještajna pitanja, republikanac Richard Burr, rekao je da je Krebs "posvećeni javni službenik" i da je njegova agencija uzor za cyber bezbjednost.

Bidenova kampanja je u saopštenju kritikovala Trumpa što je otpustio Krebsa "zato što govori istinu".

"Izborni zvaničnici iz obje stranke jasno su rekli da su tvrdnje Donalda Trumpa o prevari lažne", saopštio je Mike Gwin iz Bidenove kampanje.

Biden imenuje članove svoje administracije, Trump nastavlja pravnu bitku

Novoizabrani predsednik Joe Biden i aktuelni predsjednik Donald Trump (Foto: JIM WATSON, Brendan Smialowski / AFP)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je usredsređen na imenovanje članova ključnog tima u Bijeloj kući, dok aktuelni presjednik Donald Trump nastavlja pravnu bitku da ospori rezultat izbora. 

Menadžerica Bidenovog izbornog štaba Jen O’Malley Dillon​, prva žena koja je predvodila uspješnu demokratsku predsjedničku kampanju, biće imenovana za zamjenicu šefa kabineta Bijele kuće, navodi se u saopštenju Bidenovog tima za tranziciju. Za šefa kabineta prethodno je imenovan još jedan Bidenov bliski savjetnik, Ron Klain​.

Dugogodišnji Bidenovi bliski saradnici Mike Donilon i Steve Ricchetti​ takođe će biti u novoj administraciji, kao viši savjetnici predsjednika. Viša savjetnica predsjednika biće i Dana Remus​.

Kongresmen Cedric Richmond​, koji je bio koopredsjedavajući Bidenovog izbornog štaba i bivši predsjedavajući afroameričkog kokusa u Kongresu, takođe će biti viši savjetnik i direktor Bijele kuće za javni angažman.

Biden će takođe u utorak biti brifovan o pitanjima vezanim za nacionalnu bezbjednost, ali će za to biti zaduženi njegovi savjetnici, a ne vladini eksperti. Bijela kuća i dalje blokira početak procesa tranzicije na novu administraciju, koja bi trebalo da ima pristup vladinim agencijama i federalnim sredstvima uoči preuzimanja dužnosti 20. januara, prenosi Reuters.

Šefica Uprave za opšte poslove Emily Murphy ​još nije priznala Bidena "za predviđenog pobjednika" što je neophodno da bi tim novoizabranog predsjednika imao pristup vladinim agencijama i federalnim finansijskim sredstvima.

Portparolka Murphy saopštila je da će odluka o tome biti donijeta kada bude jasno ko je pobjednik izbora.

Trump i dalje odbija da prizna poraz i na društvenim medijima neosnovano tvrdi da je pobijedio, dok samo nekoliko republikanaca ističe da bi Bidena trebalo smatrati novoizabranim predsjednikom. Aktuelni predsjednik više puta je ustvrdio bez dokaza da je žrtva izborne krađe, a njegov izborni štab podnio je niz tužbi u ključnim državama.

Izborni zvaničnici iz obje stranke kažu da nema dokaza o ozbiljnim nepravilnostima. Portparolka Trumpovog izbornog štaba Erin Perrine ​u utorak je pravdala poteze kampanje, uprkos tome što su brojne države odbacile podnesene tužbe.

Na pitanje kojim dokazima raspolaže Trumpova kampanja, Perrine je rekla za Fox News da je "to sada dio njihovih napora i da će biti potrebno određeno vrijeme".

U federalnom sudu u Pennsylvaniji u utorak će biti održan pretres po jednoj od tužbi Trumpova kampanje, kojom se izborni zvaničnici pokušavaju spriječiti da sertifikuju Bidenovu pobjedu u toj državi.

Biden je proglašen pobjednikom nakon što je, prema projekcijama većine medija, osvojio 306 elektorskih glasova, a Trump 232.

Rok da države potvrde izborne rezultate ističe 8. decembra. Takođe, po zakonu države su obavezne da do 14. decembra odrede elektore koji će izabrati novog američkog predsjednika.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG