Linkovi

2020 SAD glasaju

Putin: Ukrajinski napadi na Rusiju sa zapadnim oružjem mogli bi izazvati globalni sukob

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da se članice NATO-a u Evropi igraju vatrom predlažući da se Ukrajini dopusti da koristi zapadno oružje za napad duboko u Rusiju, što bi, kako je rekao, moglo izazvati globalni sukob.

Više od dvije godine nakon najsmrtonosnijeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svjetskog rata, Putin je sve češće govorio o riziku od mnogo šireg globalnog sukoba dok se Zapad bori s tim što da radi u vezi s napredovanjem ruskih trupa u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za The Economist da bi članice alijanse trebale pustiti Ukrajini da udari duboko u Rusiju zapadnim oružjem, što je stav koji podržavaju neke članice NATO-a, ali ne i Sjedinjene Države.

"Stalna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica", rekao je Putin novinarima u Taškentu. "Ako se ove ozbiljne posljedice dogode u Evropi, kako će se ponašati Sjedinjene Države, imajući u vidu naš paritet u oblasti strateškog naoružanja?"

"Teško je reći - žele li globalni sukob?"

Putin je rekao da će za ukrajinske udare na Rusiju dalekometnim oružjem biti potreban zapadni satelit, obavještajna i vojna pomoć - kako bi Zapad bio direktno uključen. On je rekao da bi slanje francuskih trupa u Ukrajinu bio korak ka globalnom sukobu.

Govoreći o članicama NATO-a u Evropi, Putin je rekao da tamošnje male zemlje "trebaju biti svjesne sa čime se igraju", jer imaju male površine i veoma gustu naseljenost.

"Ovo je faktor koji bi trebali imati na umu prije nego što razgovaraju o udaru duboko u rusku teritoriju", rekao je Putin.

Ruski napredak pokrenuo debatu na Zapadu

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine dovela je do najgoreg sloma odnosa sa Zapadom u posljednjih 60 godina, a kriza eskalira u, kako diplomati kažu, njenu najopasniju fazu do sada.

Invazija je izazvala smrt desetina hiljada ukrajinskih civila, natjerala milione da pobegnu u inostranstvo, a četvrti i čitave gradove pretvorila u ruševine.

Rusija, koja kontroliše 18% Ukrajine, napreduje i otvorila je novi front u regiji Harkov, pokrećući debatu na Zapadu o tome šta još može učiniti nakon što je Kijevu dala stotine milijardi dolara pomoći, oružja i obavještajnih podataka.

Zapadni lideri i Ukrajina umanjili su ruska upozorenja o riziku šireg rata koji uključuje Rusiju, najveću svjetsku nuklearnu silu, i NATO, najmoćniji svjetski vojni savez predvođen Sjedinjenim Državama.

Ukrajina kaže da bi trebala biti u mogućnosti da udari iza ruskih linija, uključujući i rusku suverenu teritoriju.

No, ruski zvaničnici kažu da je strpljenje Moskve na kraju nakon ponovljenih ukrajinskih napada na ruske gradove, rafinerije nafte, a posljednjih dana čak i na elemente njenog nuklearnog sistema ranog upozoravanja.

Na pitanje ruske državne televizije o legitimitetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Putin je rekao da je jedina legitimna vlast u Ukrajini sada parlament i da bi njegovom šefu trebalo dati vlast.

Zelenski se nije suočio sa izborima uprkos isteku mandata zbog vanrednog stanja koje je uvedeno nakon invazije.

Kako se ratovima u Ukrajini i Gazi ne nazire kraj, Biden prebacuje fokus na domaće prioritete

Joe Biden
Joe Biden

Sa pet mjeseci do novembarskih izbora i bez diplomatskog rješenja za ratove u Ukrajini i Gazi na vidiku, predsjednik Joe Biden skreće pažnju birača s američkih zapleta u inostranstvu fokusirajući se na domaće prioritete.

Sa pet mjeseci do novembarskih izbora i bez diplomatskog rješenja za ratove u Ukrajini i Gazi na vidiku, predsjednik Joe Biden skreće pažnju birača s američkih zapleta u inostranstvu fokusirajući se na domaće prioritete.

Biden, koji je 2020. godine vodio kampanju za okončanje vječnih ratova, jedva je spomenuo globalne izazove s kojima se suočava vojska zemlje tokom svog uvodnog obraćanja u subotu na vojnoj akademiji West Point.

„U Ukrajini nema američkih vojnika u ratu. Odlučan sam da tako i ostane”, rekao je Biden. „Ali mi smo jaki uz Ukrajinu.”

Njegova izjava o Izraelu samo je naglasila humanitarne operacije za pomoć Palestincima u Gazi i pohvalile generala Erika Kurillu, diplomca West Pointa, koji je vodio američku operaciju zaštite Izraela od iranskih napada dronovima u aprilu.

Biden je ponovio svoja upozorenja iz godine kampanje o nadolazećim prijetnjama američkoj demokratiji, u implicitnom napadu na njegovog rivala, pretpostavljenog republikanskog kandidata, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, za kojeg je Biden rekao da predstavlja prijetnju demokratskim institucijama zemlje.

„Ništa nije zagarantovano za našu demokratiju u Americi”, rekao je. „Svaka generacija ima obavezu da je brani, štiti, čuva, bira.”

Analitičari kažu da je pomicanje narativa sa vanjske politike strateški potez u trenutku kada se u Gazi i Ukrajini uskoro ne očekuje veći diplomatski proboj.

„Ako će Biden osvojiti drugi mandat, to će morati da bude o domaćim pitanjima, a ne o međunarodnim”, rekao je Larry Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta Virginije.

„Ima nešto što treba nadoknaditi u ključnim 'swing' državama. Dakle, on mora da se fokusira na ona [pitanja] koja se poistovećuju sa demokratskim stanovištima”, rekao je Sabato za Glas Amerike.

Posljednjih sedmica, Biden je pojačao angažmane u kampanji, fokusirajući govore na ekonomiju i druga domaća pitanja, uključujući zaštitu prava na abortus, otkazivanje studentskog duga, borbu protiv skrivenih naknada za potrošače, jačanje proizvodnje i druga prioritetna pitanja za svoju bazu.

„Očigledno je da se žele fokusirati na oblasti za koje veruju da su njihova snaga”, rekao je Matt Dus, izvršni potpredsednik Centra za međunarodnu politiku, progresivnog think tanka koji se zalaže za „mirniji, pravedniji i održiviji” pristup SAD-a u vanjskoj politici.

Međutim, Biden ne može voditi kampanju samo o domaćim pitanjima, rekao je za Glas Amerike.

„Svijet će nastaviti da se miješa”, rekao je.

Zaglavljenost u ratovima

Skoro dvije i po godine od invazije Moskve na Ukrajinu, predsjednik Volodimir Zelenski je odbacio mogućnost ustupanja teritorije i direktnog pregovaranja sa Rusijom.

U međuvremenu, sporazum o prekidu vatre za oslobađanje talaca u Gazi izgleda van domašaja.

„Svakako postoji ta ironija da je Biden trčao da izađe iz ratova i da je sada zapeo u nekoliko”, rekla je Emma Ashford, viši saradnik programa Reimagining Grand Strategy u Centru Stimson.

Od kada je preuzeo dužnost, predsjednik je pokušao svoje domaće i strane prioritete utkati u centralnu temu pod okriljem odbrane demokratije. On je s ovom temom povezao različite teme, od proširenja biračkih i reproduktivnih prava, naglašavanja opasnosti od poricanja izbora i političkog nasilja za koje kaže da Trump predstavlja, do zaustavljanja ekspanzionističkih ambicija stranih lidera.

„Jedan od narativa sa kojima se Bidenova kampanja nadala da će se kandidovati bio je Biden kao branilac demokratije na globalnom nivou“, rekao je Ashford za Glas Amerike.

Ratno ponašanje Izraela „podriva narativ demokratije”, rekla je ona. „Bidenu je ostala vrlo neujednačena strategija slanja poruka pokušavajući sve ovo povezati.”

Kao rezultat toga, Biden se manje fokusirao na ciljeve u inostranstvu, čak i kada je postigao veliku pobjedu u vanjskoj politici u aprilu osiguravajući usvajanje dvostranačkog zakona o vanjskoj pomoći koji uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu i 26 milijardi dolara za Izrael.

Nakon što je paket finansiranja usvojen, Bidenova administracija se „na neki način nadala da će se rat u Ukrajini smanjiti u 'imaginaciji naroda'”, rekla je Ashford. „Umjesto toga, vidjeli smo eskalaciju na obje strane.”

Čini se da nedavne akcije Kremlja pojačavaju signale da je ruski predsjednik Vladimir Putin opredijeljen da održi rat u narednim godinama, ako bude potrebno, uključujući otvaranje novog fronta u sjeveroistočnom regionu Harkova.

Kako se čini da je Ukrajina zaglavljena u ratu, Biden će snositi političke troškove, rekao je Duss. Sve više Amerikanaca se pita da li milijarde dolara poslate Ukrajini „popravljaju situaciju”, dodao je.

Osim toga, predsjednik se suočava s gnjevom naprednjaka u svojoj stranci koji su frustrirani zbog njegove čvrste podrške Izraelu. Anketa Reuters/Ipsosa ranije ovog mjeseca pokazala je da samo 32% Amerikanaca odobrava Bidenovo vođenje rata u Gazi.

Među onima koji se ne slažu je 44% registrovanih demokratskih birača. Manje je vjerovatno da će ova grupa reći da bi ponovo glasala za Bidena, što bi moglo predstavljati probleme u kampanji.

Ipak, na kraju krajeva, domaća pitanja vode dnevni red, rekao je Clifford Young, predsjednik Ipsos Public Affairs u SAD-u, i mogao bi objasniti zašto je u meču protiv Trumpa Biden "slab" u ovom trenutku.

„Mnogo se spekuliše o spoljnopolitičkim zapletima i u Gazi i u Ukrajini”, rekao je Jang za Glas Amerike. Međutim, za američku javnost to su sekundarna pitanja, u poređenju sa primarnim pitanjem koje šteti Bidenu – ekonomijom.

Od anketiranih, 46% je reklo da je inflacija ili povećanje troškova najvažnije pitanje sa kojim se zemlja suočava, a zatim politički ekstremizam ili prijetnje demokratiji 24%. Samo 12% kaže da su sukobi u inostranstvu ili terorizam glavna tema.

Biden i Trump se bore za glasove Afroamerikanaca

Biden i Trump se bore za glasove Afroamerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Američki predsjednički kandidati Joe Biden i Donald Trump vode kampanju za podršku Afroameričkih glasača. Dopisnik Glasa Amerike Scott Stearns razmatra kako su predsjedničke kampanje usmjerene na Afroamerikance

Umjetna inteligencija: Kako napraviti pravila?

Umjetna inteligencija: Kako napraviti pravila?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Umjetna inteligencija dodiruje gotovo svaki aspekt naših digitalnih života, ali veoma je malo zakona i propisa koji ju reguliraju. U prilogu Tine Trinh tražimo odgovore na pitanje kako napraviti pravila za nešto što se mijenja gotovo svakodnevno.

Iranski sud osudio novinarku na 21 godinu zatvora zbog"propagande protiv režima"

Zina Modares Gorji
Zina Modares Gorji

Islamski revolucionarni sud u Sanandaju, na zapadu Irana, osudio je novinarku Zinu Modares Gorji na 21 godinu zatvora zbog njenog zalaganja za prava žena.

Kurdski portal za ljudska prava Kurdpa izvijestio je da je sudija Mohammad Karami izrekao podijeljenu presudu u ovom slučaju, pri čemu je Gorji dobila 10 godina zatvora za "formiranje ilegalne grupe s ciljem svrgavanja režima" i još 10 godina za "saradnju s neprijateljskim grupama i vladama ." Uz to, dobila je godinu dana zbog "propagande protiv režima".

Prema iranskom zakonu, izvršava se najduža kazna u slučajevima izricanja više kazni, što znači da će ona provesti 10 godina u zatvoru. Međutim, nakon toga sud je odredio i 10-godišnji progon.

Njene pristalice kažu da je presuda zvanično saopštena 23. maja i da je njen pravni tim uložio žalbu. Njeni advokati zatražili su ponovno suđenje i osporavaju ono što smatraju preoštrom i politički motivisanom presudom koja ima za cilj zastrašivanje glasova u zemlji.

Kazna u egzilu, kažu analitičari, pokazuje koliko su daleko iranske vlasti spremne ići da ušutkaju neslaganje, nakon pobune širom zemlje zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja zakona o hidžabu ili marami u septembru 2022.

Gorji je prvi put pritvorena tokom protesta inspiriranih smrću Mahse Amini.

Nakon prvobitnog pritvora od 40 dana zbog "okupljanja i dogovaranja protiv sistema", Gorji je privremeno puštena uz kauciju.

Ponovno je uhapšena u aprilu 2023. i provela je oko mjesec dana u samici prije nego što je prebačena u opći zatvorski odjel.

Prošlog mjeseca Gorji je na Instagramu rekla da su njezinu knjižaru u Sanandaju na nekoliko dana prisilno zatvorile lokalne vlasti zbog navodnog nepoštivanja zakona o obaveznom nošenju hidžaba.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG