Linkovi

Zrakoplov na solarni pogon započeo let preko SAD-a


 Moffett Airfield, California, 3. svibnja 2013.
Moffett Airfield, California, 3. svibnja 2013.
Prva etapa eksperimentalnog leta s jednog kraja Amerike na drugi, od San Francisca do New Yorka, zrakoplovom Solar Impulse, isključivo na solarni pogon – može letjeti čitav dan i noć bez kapi goriva -završila je slijetanjem u Phoenixu, savezna država Arizona.

Pilot, Švicarac Bertrand Piccard, sletio je u Phoenixu u petak, oko ponoći; let od zračne luke Moffett Airfield, kraj San Francisca, do zračne luke u Phoenixu, trajao je oko 20 sati, pri prosječnoj brzini od 49 km/sat.

Nakon Phoenixa, planirana su slijetanja i duža zaustavljanja u Dallasu, St. Louisu i Washingtonu, prije konačnog odredišta, New Yorka, idućeg mjeseca. Piccard i drugi pilot Andre Borschberg namjeravaju dijeliti dužnosti tijekom leta pa će Borschberg i preuzeti pilotiranje iz Phoenixa.

Solar Impulse ima raspon krila putničkog aviona Boeing 747, ali nije teži od običnog automobila srednje veličine. Zrakoplov prikuplja Sunčevu energiju i skladišti je u baterijama, kako bi mogao letjeti po danu i po noći. No, najveća brzinu koju može razviti samo je 69 km/sat. Također, mjesta ima samo za jednog pilota, što je i razlog čestim zaustavljanjima.

Dvojica pilota svoj let uspoređuju s onim pionira avijacije – braće Wright i Charlesa Lindbergha. Komercijalna uporaba zrakoplova na solarni pogon, priznaju, još je u dalekoj budućnosti, ali izražavaju i nadu da će njihov projekt, Solar Impulse, pomoći u razvoju avijacije s efikasnijim korištenjem energije.
XS
SM
MD
LG