Linkovi

Šta donosi budućnost za žene Afganistana?


Dok se svjetski lideri okupljaju kako bi razgovarali o budućnosti Afganistana, grupe za zaštitu ljudskih prava navode da afganistanske žene nisu tema razgovora. Afganistanski aktivisti strahuju da će se napredovanja postignuta po pitanju prava žena nakon pada Talibana izbrisati kada strani vojnici napuste tu zemlju.

Kao i mnogi stanovnici Afganistana, Manizha Naderi je zabrinuta za sudbinu svoje zemlje nakon 2014 godine, kada međunarodne borbene snage završe svoje povlačenje iz Afganistana nakon više od decenije rata.

Cijela zemlja bi se mogla raspasti, mogao bi izbiti građanski rat. Sve što smo postigli u 10 godina bi se moglo srušiti ukoliko Sjedinjene države i NATO napuste zemlju isuviše brzo, kaže Manizha.

Žene u Afganistanu su dobile izvjesna prava nakon zbacivanja talibanske vlade 2001. Pod talibanskom vladavinom 90-tih godina, ženama u Afganistanu nije bilo dozvoljeno da rade, da se obrazuju ili da napuste svoj dom bez muške pratnje. Od tada se međutim dosta toga promijenilo.

Nakon zbacivanja Talibana, uz pomoć međunarodne zajednice i NATO-a, žene su počele raditi. Djevojčice su se vratile u školu, žene su radile na javnim mjestima i u vladinim organizacijama, kaže Afifa Azam, iz Afganistanske mreže žena.

Ali afganistanski i međunarodni aktivisti za ljudska prava su zabrinuti da bi se taj napredak mogao brzo izbrisati kada međunarodni vojnici odu. Na marginama NATO samita u Čikagu, organizacija Amnesty International je uputila otvoreno pismo pozivajući američkog predsjedika Baracka Obamu i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da održe svoje obećanje i očuvaju prava žena i njihove slobode. Pismo koje su potpisali zvaničnici među kojima je i bivša državna tajnica Madeleine Albright i dobitnica Nobelove nagrade Shirin Ebadi, iznosi korake ka zaštiti afganistanskih žena.

Afganistanke bi trebale sudjelovati u mirovnom procesu i na državnom i na lokalnom nivou, u planiranju, pregovorima i implemantaciji. Voljeli bi da vidimo uspostavu fonda kojim bi se osiguralo da će se u godinama koje dolaze pružiti podrška afganistanskim ženama i građanskom društvu, kaže Frank Januzzi, iz Amnesty Internationala.

Zvaničnici kažu da će istorija pokazati da su društva sa osnaženim, obrazovanim i uključenim ženama također ona koja uživaju u miru, prosperitetu i dobroj vladavini.

<!--IMAGE-LEFT-->

Moramo svakoga uvjeriti da je uključiti žene u različite grupe najbolji način da se osigura bolji život za svakoga. Ne samo za žene, nego za svakoga, rekla je Madeleine Albright.

3 miliona djevojčica u Afganistanu trenutno ide u školu, a oko trećine mjesta u parlamentu imaju žene. Amnesty International i ostale grupe sada žele da žene sa 30% uključenosti budu dio pregovaračkiih timova u mirovnim razgovorima za okončanje rata u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG