Linkovi

Žena u Sarajevu pod opsadom


Hidajet Delić kaže da su fotografije nastale u prve dvije godine rata
Hidajet Delić kaže da su fotografije nastale u prve dvije godine rata

U Sarajevu je večeras otvorena izložba fotografija „Žena u Sarajevu pod opsadom” autora Hidajeta Delića. Fotografije su predstavljene povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i kao doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Fatima Zaimović, nekadašnja glavna sestra na dječijoj hirurgiji bolnice na Koševu u Sarajevu, opisala je u Hagu kako je bilo raditi u ratu.

U svjedočenju koje je Sense prenio prije šest godina, Zaimović je navela da su djeca dolazila istraumatizirana zbog povreda, a da je njihovo stanje dodatno pogoršavala paljba sa okolnih sarajevskih brda. Pojasnila je da su se djeca od svakog zvuka granate mokrila, plakala i tražila zaštitu sestara.

„Posebno je bilo teško kada je osoblje klinike djecu moralo izmještati u podrume i neuslovne hodnike”, ispričala je Zaimović.

Ona je jedna od žena koja je pomagala za vrijeme četverogodišnje opsade. U odnosu na pisana ratna svjedočenja, Delić je kroz fotografije ispričao život žena u ratnom Sarajevu.

Svakodnevnica sa nadom za završetak rata
Svakodnevnica sa nadom za završetak rata

Izložba autora Delića je otvorena u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i kao doprinos kampanji aktivizmu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Međunarodni teatarski festival (MESS) jedan je od organizatora ovog događaja, a direktor te institucije, Nihad Kreševljaković, kaže da je danas skoro 50 posto žena u BiH izloženo nekoj vrsti nasilja.

Izložbom fotografija „Žena u Sarajevu pod opsadom”, kaže Kreševljaković, namjera je skrenuti pažnju da se „današnji nasilnici ne razlikuju od onih nasilnika koji su u periodu između 1992. i 1995. terorizirali grad, Sarajlije i Sarajke”.

„Sama činjenica da žene nas nose devet mjeseci, govori o jednom stalnom naporu, nadi, hrabrosti da se donese jedan život”, dodao je on.

Predstavljen dio ratne kolekcije
Predstavljen dio ratne kolekcije

Fotograf Delić pojašnjava da je predstavljeno 30 fotografija, koje su nastale u prve dvije godine rata u Sarajevu.

„Na fotografijama je predstavljen svakodnevni život. Kada smo birali fotografije, birali smo žene koje su radom, onim što se događa na fotografiji, pokazivale neku nadu. Nadu da će rat u Sarajevu jednom biti nekad”, rekao je on.

Za vrijeme rata u Sarajevu, kako je rekao Kreševljaković, poginule su 2.142 žene. Suada Dilberović i Olga Sučić su prve žrtve opsade Sarajeva.

XS
SM
MD
LG