Linkovi

Zelenski u Bijeloj kući: Borimo se za našu djecu i domove, ali i za slobodu i demokratiju u svijetu


Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući
Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Washingtonu razgovarao sa predsjednikom Amerike Joeom Bidenom o nastavku pomoći njegovoj zemlji u ratu sa Rusijom, a prethodno se sastao sa liderima u Kongresu.

„Veoma cijenimo pomoć koju su SAD pružile u borbi protiv ruskog terora, pravog terora”, rekao je Zelenski Bidenu u Ovalnom kabinetu, dok su sjedili ispod portreta bivših predsednika Georgea Washingtona i Abrahama Linckolna.

„Danas sam u Washingtonu da ojačam našu sposobnost da odbranimo ukrajinsku djecu, naše porodice, domove, slobodu i demokratiju u svijetu”, dodao je predsjednik Ukrajine zahvalivši se Bidenu na novom paketu pomoći od 325 miliona dolara.

Biden je pozdravio „ogromnu hrabrost” ukrajinskog naroda dok se bori protiv ruske invazije, dodajući da je „američki narod odlučan da se pobrine da učinimo sve što možemo da osiguramo da svijet stoji uz vas”.

„Mi podržavamo pravedan i trajan mir, koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Uradićemo sve što je moguće da osiguramo da svijet bude na vašoj strani”, rekao je Biden.

Pomoć obuhvata dodatnu municiju za HIMARS - artiljerijske raketne sisteme visoke pokretnosti, sisteme protivvazdušne odbrane Avenger i sisteme Javelin.

Američki predsjednik istakao je i da je Rusija jedina prepreka miru u Ukrajini i da koristi zimu kao oružje protiv Ukrajinaca. Najavio je i da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini naredne nedjelje.

Posjetu američkoj prijestolnici, u koju je doputovao poslije učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je tražio međunarodnu podršku za Ukrajinu, Zelenski je počeo susretima sa liderima u Predstavničkom domu američkog Kongresa i odborima za nacionalnu bezbjednost, prije nego što se iza zatvorenih vrata obratio punom sastavu Senata.

Ukrajinski lider je na Capitol došao sa porukom da Ukrajinci imaju čvrst ratni plan i da "pobjeđuju", naveo je jedan od članova Kongresa poslije susreta.

Republikanski lideri su od Zelenskog tražili da ih informiše o planovima za pobjedu u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, u kojoj još nije bilo velikog proboja ruskih odbrambenih linija.

Zelenski "je priznao da je veoma teško savladati utvrđenu odbranu", rekao je poslije razgovora nezavisni senator Angus King i dodao da Ukrajinci "vjeruju da će postizati spor ali postojan napredak, ali da neće biti brz".

Republikanski kongresmen Mike Turner, predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, rekao je da je Zelenski na sastanku sa članovima Predstavničkog odbora "iznio detalje ofanzive koji su pozitivni i njegove dugoročne ciljeve, što su prisutni podržali".

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, republikanac Michael McCaul, rekao je novinarima da "većina" podržava davanje pomoći Ukrajini, ali i naglasio da je članove Kongresa potrebno uvjeriti da postoji jasna strategija za pobjedu.

"Dugi rat neće donijeti pobjedu. To Putin želi. Želi da slomi volju Amerikanaca i Evropljana", poručio je on.

Zelenski se takođe sastao sa vojnim liderima u Pentagonu, gdje ga je sekretar za odbranu Lloyd Austin dočekao uz ceremoniju uobičajenu za posjete državnika.

Iako Biden i većina lidera u Kongresu i dalje podržavaju pomoć Ukrajini, a demokrate kontrolišu Senat, Zelenski se suočio sa većim otporom nego kada je prije devet mjeseci posjetio Washington.

Posjetu američkoj prijestolnici, u koju je doputovao poslije učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je tražio međunarodnu podršku za Ukrajinu, Zelenski je počeo susretima sa liderima u Predstavničkom domu američkog Kongresa i odborima za nacionalnu bezbjednost, prije nego što se iza zatvorenih vrata obrati punom sastavu Senata.

Iako Biden i većina lidera u Kongresu i dalje podržavaju pomoć Ukrajini, a demokrate kontrolišu Senat, Zelenski će se suočiti sa većim otporom nego kada je prije devet mjeseci posjetio Washington.

Dok se nastavlja ukrajinska kontraofanziva, a u Kongresu vodi žestoka bitka oko budžetske potrošnje uoči mogućeg zatvaranja vlade, sve veći broj republikanaca dovodi u pitanje pomoć koju Washington šalje Kijevu za vojne, ekonomske i humanitarne potrebe.

Amerika je poslala oko 113 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Rusija je u četvrtak izvela najveće raketne napade širom Ukrajine, posljednjih više nedjelja, tokom kojih je gađala energetska postrojenja. Zvaničnici navode da je to, po svemu sudeći, početak nove vojne kampanje protiv ukrajinske energetske infrastrukture.

Zelenski je u srijedu o finansijskoj pomoći govorio sa nekim od najpoznatijih milijardera, koji su novac zaradili u nizu oblasti, od finansija do tehnologije i sporta.

Zvaničnici Bidenove administracije su u srijedu veče iza zatvorenih vrata informisali članove Kongresa o potrebi da se odobre dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu, navodeći da će posljedice po Ameriku biti mnogo veće ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dozvoli da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i dopre do granice sa NATO-m.

Međutim, neki republikanci nisu u to bili uvjereni.

"Ako postoji neki put do pobjede u Ukrajini, ja danas nisam čuo koji je. Takođe sam čuo da neće biti kraja zahtjevima za finansijsku pomoć", rekao je novinarima republikanski senator Josh Hawley, koji kritikuje pomoć Ukrajini.

Biden će tokom posjete Zelenskog najaviti novu vojnu pomoć Ukrajini od 325 miliona dolara, za koju se očekuje da obuhvati drugu tranšu kasetne municije koja se ispaljuje iz Howitzera.

"Ako dozovolimo podjelu Ukrajine, da li je bezbjedna nezavisnost bilo koje zemlje?", upitao je Biden svjetske lidere u utorak u Ujedinjenim nacijama.

Kongres je lako odobravao pomoć Ukrajini kada su oba doma Kongresa kontrolisale demokrate. Zelenski je pozdravljen kao heroj kada je u decembru prošle godine govorio na zajedničkoj sjednici Kongresa.

Podrška u Senatu za Ukrajinu, i demokrata i republikanaca, i dalje je snažna.

"Naša zemlja ima ključni interes da Ukrajina pobijedi, i Evropa bude bezbjedna", rekao je u srijedu lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell, koji je također kritikovao Bidena da je sporo reagovao kada je riječ o pomoći Ukrajini.

Solidna većina Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini da bi se branila od Rusije, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa.

Međutim, neki od republikanaca koji od januara imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu dovode u pitanje mudrost odluke da se nastavi finansijska pomoć Ukrajini. Oko trećine republikanaca u donjem domu Kongresa u julu je glasala za neuspjeli prijedlog da se ukine pomoć Kijevu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, nije organizovao širi sastanak sa Zelenskim u četvrtak, već će se sa ukrajinskim liderom sastati samo on i nekoliko drugih lidera. McCarthy, koji odlučuje o kojem će se zakonskom prijedlogu glasati u Predstavničkom domu, rekao je da Zelenski mora da ga ubijedi da podrži nastavak pomoći.

"Da li je Zelenski član Kongresa? Da li je naš predsjednik? Ne moram na ništa da se obavezujem. Imam pitanja za njega. Gdje je odgovornost za novac koji smo već potrošili? Šta je plan za pobjedu? Američka javnost to želi da zna", rekao je on novinarima u utorak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG